A Rogán–Habony páros vagy Seszták viheti a milliárdokat?

A tét az M3-as metró felújítása miatt szükséges buszoztatási biznisz.

Az állami Volánbusz, melyet Seszták Miklós, a fejlesztési tárca vezetője nyom, vagy a Rogán Antal kabinetminiszter és Habony Árpád kettős által preferált magáncég viheti a zsíros megbízást – értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a BKV gyakorlatilag már lemondott róla, hogy befutó lehessen a tenderen, melyre hatan startoltak rá. Győztest egyébként valószínűleg szeptember végén vagy október elején hirdetnek.

Sokkal olcsóbb lenne új buszokat venni

A metrópótlás három éve helyett végül meghirdetett tízéves futamidőt Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója azzal magyarázta, három évre nem lehet ilyen szolgáltatást megrendelni, illetve csak nagyon drágán – írják. A BKV számítása szerint évente nagyjából 2 milliárd forinttal, tíz év alatt 23 milliárddal kerülne többe a külső szolgáltató bevonása annál, mintha a fővárosi cég vásárolna új buszokat. Ráadásul a járművek nem maradnak az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában. A Fővárosi Közgyűlés tegnap megszavazta a szerződéskötéshez szükséges pénzügyi fedezetet, feltéve, hogy a szolgáltatásvásárlás többletköltségét az állam a szerződés teljes futamidejére magára vállalja.

Széles még befuthat

A Seszták és Rogán érdekköre közötti küzdelem nevető harmadikja esetleg egy ugyancsak kormányközeli vállalkozó, Széles Gábor érdekeltsége, a VT-Arriva lehet. A vállalat 1999 óta vállal szerepet a fővárosi tömegközlekedésben, jelenleg 230 buszt üzemeltet Budapesten.

Milyen buszstratégia?

A pályázók többsége egyébként sem helyismerettel, sem tapasztalattal nem rendelkezik a fővárosi közösségi közlekedésben. A cégeknek sem ennyi beállítható járműve, sem sofőrje, sem karbantartója, de még budapesti telephelye sincs. Az új buszok Magyarországon aligha gyárthatók le a metrófelújítás kezdetéig. Így a győztes cég – a meghirdetett nemzeti buszstratégia ellenére – valószínűleg külföldön raktáron lévő járműveket szerez be, és a BKV telephelyeit, sofőrjeit és karbantartóit csábítja át, illetve bérli. A BKV pedig ismét elesik a túlélés zálogát jelentő járműpark-megújítás lehetőségétől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »