A riói olimpián történt

A történteket elsősorban az aranyérmesek vonatkozásában tekintettük át

 

Aranyérmes lett Szász Emese (párbajtőr)

Szilágyi Áron (kardvívó)

Hosszú Katinka (úszó, 3 arany + egy ezüst)

Kozák Danuta (kajak egyes)

Kozák Danuta–Szabó Gabriella (kajak páros)

Szabó, Kozák, Csipes, Fazekas-Zur (kajak négyes).

Kozák Danuta is három aranyérmet nyert, így összességében ötszörös olimpiai bajnok. Ő lett minden idők legsikeresebb kajakos olimpikonja.

Szilágyi Áron volt az egyetlen férfi versenyzőnk, aki aranyérmet tudott nyerni…

 

Az úszóknál a kudarc egyértelmű. Hosszú Katinka függetlenítette magát a szövetségtől, férjével és edzőjével, Shane Tusup-al működött együtt. Volt néhány fájó kudarc az úszók versenyében. Olyan is történt, hogy nem bírva a terhelést, hazajött a versenyző (Verasztó). A legfájóbb talán mégis Gyurta Dániel 17. helyezése. Gyárfás Tamás felelőssége fel sem fog vetődni, ő örök időkre be van betonozva az Úszószövetség élén, legyen bármilyen színű a kormány. Vele kapcsolatban egy korábbi cikkünk elérhető ITT

Kevesebb szó esik arról, hogy Kozák Danuta és a páros edzője Danuta vőlegénye, Somogyi Béla. A párosban Danuta Szabó Gabriellával, gyerekkori barátnőjével lapátolt. A négyes összeállítása: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina. Edzőjük Csipes Tamara édesapja, a korábbi olimpiai bajnok Csipes Ferenc.

Érdemes megemlíteni, hogy a kajakos lányok sikerének titka valószínűleg az lehet, hogy ők sem igazán kapcsolódhattak a kajak-kenu szövetséghez. A fiúk viszont igen… A lányok és a fiúk eredménye között zongorázni lehet a különbséget.

A birkózószövetség éléről másfél évvel az olimpia előtt leváltották Hegedűs Csaba olimpiai bajnokot, és odaszavaztatták az élére Németh Szilárd rezsibiztost. Hegedűs Csaba tagja volt a nemzetközi birkózószövetségnek is, tudott volna Rióban segíteni a birkózóknak… Németh Szilárdot amint megválasztották, azonnal megnyíltak a pénzcsapok… A pénz nem minden! Erre bizonyíték, ami az olimpián történt. Következménye valószínűleg ennek sem lesz. Mint ahogy annak sem lett, hogy Németh Szilárd megbukott, mint csepeli polgármester, mint egyéni országgyűlési képviselő is. Nem tartozik a sporthoz, de mégis megemlítendő tény, hogy a gáz és az üzemanyag beszerzési ára jócskán csökkent, rezsiharc nélkül is csökkenteni kellett volna a fogyasztói árat. A nagy harcra (aminek a reklámköltsége is tetemes lehet!) az unió is felfigyelt, és eljárás indult miatta Magyarország ellen.  

Rióban komoly propaganda zajlott Orbán Viktor miniszterelnök részvételével annak érdekében, hogy Magyarország rendezhesse meg a 2024-es olimpiát. Már eddig is milliárdokat költöttek el a tervezésre, a pályázatra, és persze propagandára, valamint az  Olimpiai Előkészítő Bizottságra. 2020-ban Tokió rendezi a játékokat. Onnan nemrégiben érkezett a hír, hogy a költségeket megismerve megdöbbent, majd le is mondott a sportminiszter. A felépítendő központi stadion méreteit máris felére csökkentették. A hozzánk hasonlóan 10 millió körüli lakosú Görögország jelenlegi állapotában mennyire játszott bele az olimpia rendezése, nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy van egy egész sor olimpiai létesítmény, ami mára már romokban hever.

 

A sportból és benne a szövetségekből ki kellene tiltani a politikát és a korrupciót, mert lehet, hogy még ennél is komolyabb következményei lesznek a Csak a Fidesz nevű társasjátéknak. A Társasági adóba, ahonnan finanszírozzák a sporttámogatásokat és a stadionépítéseket, az adóból vonják el a pénzt. A jelentős, immár többszáz milliárd forint bizony nagyon hiányzik például az egészségügyből, az oktatásból és a szociális ágazatból!

Békéscsaba, 2016. augusztus 22.

Összeállította: Anton

Emlékeztető 1.: „Ügyeskedők paradicsoma: 2014. december 7. Kovács László (edző) szerint a TAO remek kezdeményezés, rengeteget segíthetne a magyar labdarúgásnak. Ennek ellenére nem érti, miért úgy alkották meg a törvényt, hogy tele van kiskapukkal, melyeket a hazai futballra rátelepedett ügyesek, okosak és kapzsik könnyedén ki is használnak. (Forrás: utanpotlassport.hu) TAO: csalni kell és számlát gyártani? 2015. január 30. Újvári Gábor ügyvezető.  A társasági adóból nagy összegekkel lehetne támogatni a gyermeklabdarúgást, ehelyett ügyeskedők tömött sora szétlopja a pénzt – ezek a Mészöly Focisuli szakmai alelnökének, Újvári Gábornak a kemény szavai, aki elmesélte: egyesülete miért is jut hozzá olyan nehezen a TAO-ból származó pénzekhez?” (Részlet a mi az a TAO? című cikkből)

Emlékeztető 2.: „A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) újraválasztott elnökének, Csányi Sándornak az évértékelőjében elhangzottak is jól jelzik, hogy sok helyen a profikra, külföldiekre költik a TAO-pénzt. Az MLSZ-elnök kijelentette: korlátozni szeretnék az NB I-ben szereplő klubok külföldi játékosainak számát és nem adnának az utánpótlás támogatására a külföldieket foglalkoztató kluboknak. Ezzel is arra ösztönöznék a klubokat, hogy a saját nevelésű futballistáknak teremtsenek inkább játéklehetőséget.” (Részlet az Így lehet sportot űzni a TAO-pénzek milliárdjainak eltüntetéséből című cikkből)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »