A rimaszombati múzeumban egy branyiszkói csatából származó csokor a hónap tárgya

A rimaszombati múzeumban egy branyiszkói csatából származó csokor a hónap tárgya

A Szepesség és a Sáros régió határán fekvő Branyiszkóért vívott csatából származó győzelmi csokor a hónap tárgya a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Erről a múzeum történésze, Kerényi Éva tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.

„A császári seregek 1849. február 5-én ütköztek meg a magyar seregekkel a Branyiszkói-hágónál, az Úristen-hegyen (Chvalabohu). Ez az ütközet az 1848/49-es szabadságharc téli hadjáratának egyik stratégiailag fontos eseménye” – magyarázta Kerényi.

Elmondása szerint az osztrákok el akarták zárni a magyar honvédek útját Eperjes felé. Az egyedüli út a Branyiszkói-hágón keresztül vezetett. A császáriak Deym tábornok vezetése alatt elfoglalták a behavazott hegyi hágót. A 18 ágyúval rendelkező, jól képzett katonák, beleértve egy Hurban-egységet is, védekező állást vettek fel.

Hírdetés

 

A másik oldalon Guyon Richárd honvéd ezredes csapatai túlerőben voltak. Guyon rendelkezésére álltak a besztercebányai, nógrádi és zempléni honvédek, rajtuk kívül lövészek, huszárok, valamint 11 ágyú is.

„Rettenetesen nehéz harcot vívtak a hóban, közvetlenül az osztrákok ágyúi előtt kellett megostromolniuk a hegyoldalt. A csata néhány óráig tartott, végül a császári seregek visszavonulót fújtak, így kitűzhették a magyar zászlót a branyiszkói magaslatra. Másnap a magyar seregek Eperjesre értek, ahol megünnepelték a győzelmet” – ismertette az esemény részleteit a történész.

Martina Oštrom Mareková, a GMM PR menedzsere hozzátette: a hónap tárgyával a csata 170. évfordulójáról emlékeznek meg. „A csokrot gondosan becsomagolták egy papírdobozba. A nagyrőcei Pétermann Jánostól származó tárgy a helyi állatorvosnak, Palma Nándornak köszönhetően 1906. március 27-én került adományként a múzeumba” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »