A Richter-skála szerinti 5,8-as erõsségû földrengés volt az éjszaka Buzãu megyében

A Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű földrengés volt a vasárnapra virradó éjszaka, 3 óra 38 perckor Buzău megyében – jelenti honlapján az országos földfizikai intézet (INFP).

A földrengés Vrancea szeizmikus térségében következett be, az INFP által közölt legfrissebb adatok szerint 151 kilométeres mélységben. Az epicentrumához legközelebb eső települések Nehoiu (21 km), Kovászna (35 km), Bodzaforduló (41 km), Kézdivásárhely (49 km).

A földmozgás hatására Bodzafordulón megszakadt az áramszolgáltatás, de rövid időn belül elhárították a meghibásodást. A Kovászna megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, Marius Tolvaj szerint nem érkezett bejelentés arról, hogy anyagi kár keletkezett volna a földmozgás nyomán.

Hírdetés

A földrengés a fővárosban is észlelhető volt. A bukaresti mentőszolgálat vezetője, Alis Grasu szerint a földmozgást követő 15 percben 12 hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra, a legtöbb esetben pánikroham miatt.

Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu szerint Vrancea térségében nem számít rendkívülinek ez a szeizmikus tevékenység, utórengések nem várhatók, vagy ha lesznek is, sokkal kisebb intenzitásúak. Legutóbb 2016 szeptemberében és decemberében regisztráltak 5-ösnél erősebb földmozgást Romániában, mindkettő a Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű volt. 2018-ban eddig ez volt a legerősebb földmozgás az országban – tette hozzá a szakember.

(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »