A restaurálás művészete címmel vándorkiállítás nyílik Csíkszeredában

A restaurálás művészete címmel vándorkiállítás nyílik Csíkszeredában

A budapesti Pro Arte et Natura Alapítvány március 4-én nyitja meg Csíkszeredában a Megyeháza Galériában A restaurálás művészete című poszterkiállítást. A bemutatott posztereken 28 jelentős, eddig megvalósult restaurátori feladatot ismerhetnek meg a látogatók, amelyek között az Erdélyben létrejött munkák is láthatóak. A kiállítás védnöke Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Pro Arte et Natura Alapítvány a nemzeti összetartozás jegyében az erdélyi történeti és kulturális örökség elkötelezett támogatója. A jelenlegi kiállítás a restaurátorművészet titkait kívánja megosztani a széles közönséggel, a műtárgyvédelemben érdekelt tudományos szakemberekkel, és nem utolsósorban a döntéshozókkal, akik felelősek kulturális örökségünk fennmaradásáért. Egy különleges, speciális egyetemi oktatásban részesült művészeket tömörítő szakembercsoport, a restaurátorok tevékenységének egy időutazással felérő titkát kívánja közvetíteni egységes szerkezetben komponálva, a teljesség igénye nélkül változatos témákat válogatva.

„Remélem, örömüket lelik majd a látogatók a kiállított poszterek tanulmányozásában. Látogassanak el az alkotások őrzési helyére is, hogy a valóságban is meggyőződhessenek munkánk eredményességéről” – mondta Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke.

„Különös öröm számomra, hogy ezzel a kiállítással szélesebb körben megismertethetjük értékes műemlékeinket. Ebből az alkalomból szeretném bemutatni alapítványunk új elnökét, a székelyudvarhelyi születésű Ferencz Zoltánt, aki Szentkirályi Miklóstól átveszi a stafétát. Szentkirályi Miklós, akinek hálás köszönetemet fejezem ki, az alapítvány tiszteletbeli elnökeként fogja tovább segíteni tanácsaival munkánkat” – mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »