A repülővel közlekedőknek még várniuk kell a pezsgőbontással

A repülővel közlekedőknek még várniuk kell a pezsgőbontással

Számukra továbbra is érvényben vannak az utazási korlátozások, így a védettségi igazolvány ellenőrzése is.

Mint arról az Infostart is beszámolt, kedd éjjel a Magyar Közlönyben megjelent 347/2021. (VI. 22.) számú kormányrendelet értelmében módosult a 2020. augusztus 30-án kihirdetett, azóta több ízben is módosított, 408/2020. számú rendeletet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól.

A mostani módosítás szerint a fenti „rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki – a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – a Horvát Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, valamint a Szlovén Köztársaság területéről lép Magyarország területére”.

Mindez azt jelenti, hogy a környező országok területéről – kivéve Ukrajnából – korlátozás nélkül lehet beutazni Magyarországra, azaz nem kötik a belépést a védettség ellenőrzéséhez,

azonban csak akkor, ha az utas nem (polgári) repülővel érkezik

– emeli ki az AIRportal.hu.

Azaz a légi úton érkező magyaroknak és külföldieknek ez a rendelet nem jelent könnyítést, továbbra is érvényben vannak a jól ismert szabályok, tehát a karantén elkerüléséhez számukra szükséges a védettségi igazolvány felmutatása, illetve a külföldiek a rendeletben felsorolt számos kivételtől eltekintve, légi úton továbbra sem érkezhetnek Magyarországra.

Hírdetés

A lap megjegyzi, azt egyelőre nem tudni, hogy június 24-től a budapesti repülőtéren is visszaáll-e a járvány előtti rend, amely szerint a schengeni térségből érkező és oda induló járatok utasainak nem kell áthaladnia a határ- és okmányellenőrzésen. Tehát

a mostani rendeletmódosítás értelmében valamiféle ellenőrzés biztosan marad

– emelik ki.

Az AIRportal.hu arra is emlékeztet, hogy a konzuli szolgálat honlapja szerint a nem halaszthatatlan, hivatalos, vagy üzleti utak kivételével továbbra is az „utazásra nem javasolt országok és térségek” listáján szerepeltetik a világ legtöbb államát, kivéve azokat, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött.

Ezek jelenleg: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, és mától csatlakozik a listához a Kazah Köztársaság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »