A repulikános pártelit delegátusokat toboroz Trump ellen az észak-dakotai konvención

Az amerikai előválasztási folyamat keretében Észak-Dakotában konvenciót kezdtek a republikánusok szombat este, ebben a szövetségi államban a bennfentes pártvezetők és aktivisták döntenek a párt elnökjelöltjét kiválasztó, nyári országos konvencióra küldendő delegátusok személyéről.

A most kijelölendő küldötteket semmiféle felhatalmazás nem kötelezi arra, hogy a Barack Obama jelenlegi elnök posztjára pályázó melyik elnökjelölt-aspiránst képviselik, melyikük mellett voksolnak majd júliusban, szabad kezet kapnak a döntésben.

Észak-Dakotában mindig is ez volt a rendszer, s mivel ez az állam nem "ad" sok delegátust az országos konvencióra, eddig nemigen figyeltek rá. Ám ilyen kiélezett küzdelemben és megosztó vitákkal terhelt helyzetben, mint a mostani, néhány delegátus voksa is eldöntheti az elnökjelölt személyét, ezért politikusok és elemzők egyaránt árgus szemmel figyelik a mostani észak-dakotai történéseket. Ez a szövetségi állam tipikus példa arra, hogy nem a választókon múlhat a végső döntés, hanem a bennfentes pártvezetők akarata érvényesül.

Mintegy kétezer pártvezető és aktivista érkezett szombaton Fargóba, az állam legnagyobb városába.

A konvenció kezdetén Ted Cruz texasi szenátor mondott beszédet – a pártelit őt szeretné látni elnökjelöltként -, vasárnap pedig Ben Carson, az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből korábban kiszállt sebészorvos emelkedik szólásra – a legesélyesebbek közé tartozó Donald Trump üzletember nevében. John Kasich ohiói kormányzó – a harmadik elnökjelölt-aspiráns a republikánus pártban – ugyancsak távol marad, maga helyett Gordon Humphrey volt New Hampshire-i szenátort küldte felszólalásra.

Észak-Dakota így azon államok listáját bővíti, amelyekben Donald Trumpnak nehéz megbízható delegátusokat találnia a júliusi országos konvencióra. Ted Cruz és a republikánusok Trump-ellenes csoportjai egyébként is már napok óta azon dolgoznak, hogy az előválasztásokon már győztes delegátusokat meggyőzzék arról: ne Trumpra voksoljanak, még azok sem, akik pedig kifejezetten ezzel a mandátummal mennek az országos elnökjelölt-állító konvencióra.

Donald Trump, a párt pillanatnyilag vezető elnökjelölt-aspiránsa most Wisconsin államban kampányol, ahol kedden lesznek az előválasztások. A milliárdos üzletember különös – elemzők által gyerekesnek minősített – akcióba fogott a Milwaukeeban tartott nagygyűlésen: a megjelent fiatalokkal kórusban ismételtetett meg egy esküszöveget, miszerint megfogadják, hogy soha nem nyúlnak kábítószerhez.

A kampánygyűlésen elmondott beszédében Trump azt jósolta, hogy az Egyesült Államok "masszív recesszió" felé halad. "Gazdasági lufin ülünk. Pénzügyi lufin" – nyilatkozott az üzletember a The Washington Post című lapnak is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »