A republikánus házelnök is kifarolt Donald Trump mögül

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke nem kampányol többé Donald Trump mellett.

Ryan szóvivője, AshLee Strong hétfőn bejelentette: „a házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, ehelyett a következő huszonkilenc napot arra használja majd, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson”.

A wisconsini republikánus politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt közölte kollégáival, hogy mindenki „úgy cselekedjen, ahogyan a legjobb számára a választói kerületében”. A tanácskozáson részt vevő politikusok egyikének értékelése szerint a legmagasabb rangú republikánus politikus ezzel lényegében felhatalmazást adott a Trumptól való elhatárolódásra.

Arról nincs szó, hogy megvonja a támogatását

Paul Ryan októberben 17 szövetségi államban és 42 városban kampányol majd. Ugyanakkor arról nem beszélt a politikus, hogy hivatalosan is visszavonja-e Donald Trumpnak nyújtott támogatását. Zack Roday szóvivő szerint „pillanatnyilag nincs változás e tekintetben az álláspontjában”.

A házelnök szavait kiszivárgott hírek szerint nem fogadta egyöntetű egyetértés, sokan ugyanis úgy értelmezték, hogy ezzel Ryan lényegében elismerte, megelőlegezte Hillary Clinton győzelmét a Fehér Házért folyó versenyben.

A képviselőházi republikánus többség vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai politikus azt mondta a többi törvényhozónak, hogy „vegyenek mély lélegzetet, és összpontosítsanak a saját kampányukra”.

A republikánus törvényhozók tanácskozására, illetve Ryan döntésére azt követően került sor, hogy a párt vezető politikusainak egész sora – köztük például John McCain arizonai, Lisa Murkowski alaszkai szenátor, továbbá Alabama állam republikánus kormányzója, Robert Bentley – megvonta támogatását Trumptól, miután péntek éjjel nyilvánosságra kerültek tizenegy évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

Clinton mellett tette le a voksát a Foreign Policy

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó és Hillary Clinton elnökségét támogató tekintélyes újságok száma is. A Foreign Policy című külpolitikai folyóirat ugyanis ötvenéves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet, és szintén Clinton mellett tette le a voksát.

Ugyanakkor Mike Pence, Trump alelnökjelöltje hétfőn a Fox televíziónak adott interjújában cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint visszalépne az alelnökjelöltségtől, sőt azt állította, hogy a vasárnap esti elnökjelölti vitát Trump nyerte meg. Szerinte alázatosságot és erőt mutatott a vitában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »