A rendőrség tájékoztatott: rendkívüli helyzetben rendkívüli ügyintézések

A rendőrség tájékoztatott: rendkívüli helyzetben rendkívüli ügyintézések

A szlovák rendőrség a Facebook-oldalán is tájékoztatta az állampolgárokat a hivatalos okmányok ügyintézési rendjéről, a gépjármű-ügyintézéssel, az idegenrendészettel és más fontos változásokkal kapcsolatban.

Tájékoztatásuk szerint naponta három órán át, reggel 8 és 11 óra között fogadják az ügyfeleket. Fontos tudni, hogy leállították a kérvények fogadását és az okmányok kiadását a 15 év alatti állampolgárok számára.

Hozzáteszik: a kézbesítés kizárólag postai úton történik. Új jogosítványt is csak abban az esetben adnak ki, ha lejárt, vagy elveszett/ellopták. Új útlevelet csak sürgős esetben készítenek, amely két napon belül készül el és 99 euróba kerül. A rendőrség tájékoztatott arról is, hogy visszavonásig leállították az elektronikus aláírás létrehozására szolgáló tanúsítványok aktiválását is.

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekből kifolyólag leállították a fegyvertartási- és a fegyverviselési engedélyekhez szükséges vizsgákat, ahogy a fegyverviselési engedélyek és kísérő levelek kiadását is.Kivétel az az eset, amikor a törvény szigorúan előírja a fegyver rendőrségi felügyelet alá történő átadását, például a lőfegyver engedélyének lejártakor vagy hasonló esetben – hívják fel a figyelmet.További kivétel a fegyver nyilvántartásba vételének kötelezettsége abban az esetben, ha a fegyvervételi engedélyt vagy a lőfegyver kísérő levele alapján azt a rendkívüli intézkedés bejelentése előtt szerezték meg. Kiemelik: a bevezetett rendkívüli intézkedések miatt a többi törvényes határidő elmulasztása nem tekinthető a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény megsértésének.

Csak az online bejelentkezett személyek tudják a gépjárműveikkel kapcsolatos ügyeiket elintézni és

A kevésbé fontos ügyleteket most nem végzik.

A rendőrség tájékoztatása szerint a március 12-ével lejárt műszaki és emissziós engedélyek esetében nem szabnak ki bírságot. Felhívták viszont a figyelmet a közúti közlekedési szabályok betartására.

Hírdetés

Itt az ügyfélfogadás a következő napokon és időben lesz elérhető: hétfő, szerda, péntek 8 és 13 óra között. A változások között szerepel, hogy leállították az uniós állampolgárok és családtagjaik tartózkodási helyének nyilvántartásba vételét. Mint írják, elegendő,

Később, a rendkívüli intézkedések végeztével regisztrálni fogják tartózkodásukat – jegyzik meg. Harmadik országbeli állampolgárok csak meghosszabbítani tudják az ideiglenes lakhelyükről szóló igazolást, vagy határozatlan ideig meghosszabbíthatják az állandó tartózkodási helyükről szóló igazolást. Más jelentkezéseket ebben az időszakban nem fogadnak el.

A rendőrség tájékoztatása szerint a fuvarozókat nem büntethetik, ha március 15-ével lejárt: (1) a veszélyes áru szállításához szükséges ADR-es járműigazolás vagy a fuvarozó ADR-jogosítványa, (2) a menetíró készülék vagy járművezetői kártya időszakos ellenőrzéséből származó feljegyzés, (3) járművezetői kvalifikációs kártya, (4) a járművezetők egészségügyi alkalmasságáról szóló okmány (5) a járművezetők mentális alkalmasságáról szóló okmány. Szlovákiában a veszélyes áruk szállítását (ADR) a március 15. után lejárt okmány alapján is elvégezhetik.

A járművek veszélyes áruk szállításához szükséges műszaki ellenőrzését, valamint az ehhez szükséges okmányokat az érvényességi idő lejárta előtt vagy után egy hónappal kell meghosszabbítani. A műszaki ellenőrző állomások bezárása miatt ez az időszak nem számolódik be, ami azt jelenti, hogy a járművezetőknek elegendő idejük lesz a veszélyes áru szállításához szükséges műszaki ellenőrzések elvégzésére.

A vagyon- és személyvédelemmel foglalkozó biztonsági szolgáltatások akkreditációs kérelmeinek elfogadását felfüggesztették. Ideiglenesen leállították a vizsgákat és a jogosultságok kiadását, erről az akkreditált személyeket szükség esetén értesíteni kell. Azon személyek, akiknek épp most járt le az engedélye, és már bejelentkeztek ezekre a vizsgákra, melyek a korlátozások miatt elmaradtak, továbbra is folytathatják tevékenységüket 2020. március 12-től visszavonásig.

További értesítésig elhalasztható az igazolások benyújtása azon természetes és jogi személyek számára, akiknek most jár le a kétéves határidő a munkáltató és az illetékes hatóság részéről kért büntetlenségre, megbízhatóságra és orvosi alkalmasságra vonatkozó dokumentumok benyújtására.

További fontos információkat a belügyminisztérium honlapján ITT olvashatnak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »