A rendőrség felkészült a megyei választásokra

A rendőrség felkészült a megyei választásokra

POZSONY. A rendõrség kész biztosítani a közrendet és a megyei választások törvényes menetét. Aktívan törekszik az esetleges választási korrupcióval kapcsolatos információk feltárására, illetõleg a választások megzavarására irányuló cselekedetek leleplezésére. Valamennyi, a sajtóban, a médiában, illetõleg az interneten megjelenõ információt figyelemmel követi és értékeli.

A rendõrség felhívja az emberek figyelmét, ha bármiféle választási korrupciós vagy jogellenes ügyrõl tudomásuk van, azt azonnal jelentsék a 158-as telefonszámon. A korrupciógyanús viselkedést közvetlenül a Nemzeti Bûnüldözõ Ügynökségnek (NAKA) is jelenthetik – tájékoztatott Martin Wäldl, az országos rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

Hozzátette: a Nemzeti Bûnüldözõ Ügynökségnek a naka@minv.sk e-mail címen írásban is lehet jelezni az észrevételeket. Ugyanakkor, ha a polgárok korrupciógyanús viselkedésre lesznek figyelmesek, a NAKA nemzeti korrupcióellenes egységének bármelyik telefonszámán jelenthetik – jegyezte meg Wäldl. A kirendeltségek Pozsonyban, Nyitrán, Besztercebányán és Kassán találhatók.

A megyei választások november 4-én, szombaton lesznek. Szlovákia polgárai az ország nyolc megyéjében immár ötödször választanak megyei elnököt és megyei önkormányzati képviselõket. Az elõzõ választások 2001-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban zajlottak. A megyeelnök-választás az idén elsõ alkalommal lesz egyfordulós, az elõzõ választások idején két fordulóban mérhették össze erejüket. A megye elnöke az lesz, akinek a legtöbb szavazatot sikerül összegyûjtenie.

A megyefõnököt és a megyei képviselõket ezúttal nem négy, de öt évre választják. Ennek oka, hogy 2022-ben a megyei választásokat a helyhatósági választásokkal egy idõben kívánják lebonyolítani.

Rendkívüli telefonvonalak

A belügyminisztérium a megyei választások idején a lakosság részére információs jelleggel külön telefonvonalakat üzemeltet majd, melynek segítségével a belügyi alkalmazottak tájékoztatják a lakosságot jogaikról, kötelességeikrõl, illetõleg a választások szervezési bebiztosításával kapcsolatos tudnivalókról – tájékoztatott Andrea Dobiášová, a belügyminisztérium szóvivõje.

„A 02/48592312 a 02/48592313 számon elérhetõ információs telefonvonalak 2017. október 30-tól november 3-ig munkaidõben naponta 7.00-tõl 15.30 óráig, a választások napján, tehát november 4-én pedig reggel 7.00 órától este 22.00 óráig állnak az érdeklõdõk rendelkezésére” – egészítette ki mondanivalóját Dobiášová.

A telefonvonalak kizárólag a polgárok számára állnak rendelkezésre, jogi személyeknek, a médiának, illetõleg politikai pártoknak és a községeknek a nevezett telefonvonalak segítségével nem nyújtanak információkat” – tájékoztatott a belügyminisztérium.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »