A rendőrök voltak a célpontok a belvárosban

A rendőrök voltak a célpontok a belvárosban

Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón kijelentette: “a rendőreimet ki akarták végezni.”

Miután egyértelművé vált, hogy a szombat éjjeli robbantás célpontjai a rendőrök voltak, a nyomozás irányítása hétfőn átkerül a Központi Nyomozó Főügyészségre – emelte ki az országos főkapitány. Hozzátette, meg fogják találni az elkövetőt, aki ellen szombaton hajtóvadászat indult. Jelenleg is több száz rendőr dolgozik az ügyön.

A vasárnapi sajtótájékoztató megrázó felvételekkel indult: lejátszották a rendőrjárőr segélykérő hívását, amelyből kiderült, hogy járőrtársa súlyosan megsérült, eszméletlen. Papp Károly megjegyezte, hogy mind a két kollégája túl van már a szükséges műtéteken, állapotuk kielégítő, stabil. A rendőrnőt azonban továbbra is altatásban tartják.

Házi készítésű repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet robbant szombat éjjel a fővárosi Teréz körúton – jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Tízmillió forintos nyomravezetői díj

A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi – jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az országos főkapitány elmondta: a feltételezett elkövető 20-25 év körüli férfi, aki ellen emberölés kísérlete miatt indult eljárás. A rendőrök egy 170 cm magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert és fehér sportcipőt viselő tettest keresnek. Az országos főkapitány kiemelte, hogy tízmillió forintot fizetnek a nyomravezetőnek.

Papp Károly arra a kérdésre, hogy történhetett-e terrortámadás azt mondta, hajnalban hét verziót állított fel a rendőrség magyarázatként, mindegyik lehetőségét vizsgálják.

Vasárnap folyamán már 145 térfigyelő kamera felvételét foglalta le a rendőrség és megkezdték azok elemzését. A robbanáshoz valószínűleg házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált bombát használt az elkövető.

Aki bármilyen információval rendelkezik a robbantásról zöld számon (06-80-620-107) tud bejelentést tenni a rendőrségen. Eddig 14 bejelentés érkezett.

Budapest, 2016. szeptember 25. Rendőri kordon 2016. szeptember 25-én a fővárosi Király utca és a Teréz körút kereszteződéséhez közel, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségben. Az elsődleges információk szerint két ember megsérült, a mentők kórházba szállították őket. A rendőrség körbezárta a környéket, vizsgálják a robbanás körülményeit. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Korábbi felvételek. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Még mindig zajlik a helyszínelés a Teréz körúton, a rendőrség munkáját a TEK (Terrorelhárítási Központ) és a Nemzet Védelmi Szolgálat is segítik.

Segítséget kér a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap délután arra kérte mindazon állampolgárokat, vállalkozásokat, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek,  hogy a rögzített  felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg.

A rendőrség továbbra is keresi a bűncselekmény szemtanúit: aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »