A rendhagyó iskolakezdéssel is foglalkozik a Kürtös

A rendhagyó iskolakezdéssel is foglalkozik a Kürtös

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának szeptemberi száma. A tartalomból:

„Már megszoktuk, ha a naptár szeptemberre vált, megszólalnak az iskolacsengők, kinyílnak az iskolakapuk. Ezt az időpontot minden iskolaköteles gyermek és annak családja számon tartja, hisz a nyári szünidei lazítást követően ekkor ismét megkezdődik a rendszeres munka, a tanulás. Ez a tanév azonban más, mondhatnánk, rendhagyó lesz, de már annyi „rendhagyó“ dologgal szembesültünk az elmúlt iskolai év márciusától kezdődően, hogy a változások többségét már rutinszerűen kezeljük” – kezdi jegyzetét Németh Ágota a címlapon.

Az iskolakezdés mellett a közéleti témák sorában olvashatunk a három felvidéki magyar párt augusztus 20-ai közös nyilatkozatáról, melyet Komáromban írtak alá. Beszámolnak továbbá az Alsóbodokon megtartott Esterházy János-emléknapról.

A régiós hírek közt szintúgy olvashatunk a  nem mindennapi iskolakezdésről Ipolynyéken, illetve Ipolybolagon. Továbbá megtudhatjuk, hogy a csábi sakkozók az országos élvonalban folytatják a versenyt. A Rákóczi Szövetség iskolakezdő támogatása a Nagykürtösi járás magyar tanintézményeibe is eljutott.

Hírdetés

A könnyedebb témák közt találunk rövid beszámolót a sósári gulyásfőző versenyről, s az ipolykeszi Lecsófesztiválról. Szeptember elején kegyeleti megemlékezést tartottak Inámban, Mons. Lénár Károly pápai káplán és a szocializmus idején meghurcolt felvidéki magyar papok emlékére.

Folytatódik Limbacher Gábor palócokról szóló sorozata. Ezúttal a nyár derekától az őszi napéjegyenlőségig tartó időszak ünnepeit vázolja fel.

A szeptemberi lapszámból sem hiányozhat Balga Zoltán atya állandó rovata, ahogy a kertészkedő tanácsadó, valamint a könyv- és eseményajánló sem.

Elektronikus formában ITT érhető el. 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »