A Renault is belecsúszhat a dízelbotrányba

A francia hatóságok vizsgálatot folytatnak a Renault ellen a dízelmotorok emissziós értékei meghamisításának gyanújával – értesült pénteken párizsi ügyészségi forrásból a Reuters hírügynökség.

A hírügynökséget tájékoztató ügyészségi forrás szerint három vizsgálóbíró foglalkozik az üggyel annak eldöntésére, hogy indítsanak-e eljárást a Renault ellen. A vizsgálat a gazdasági minisztérium által készített és tavaly novemberben benyújtott tanulmány megállapításain alapul.

A francia hatóságok a Volkswagen dízelbotrányának kitörését követően tartottak házkutatást a Renault hivatali helyiségeiben.

A Renault akkori közleményében leszögezte, hogy minden emissziós értékre vonatkozó franciaországi és európai előírást betart, illetve járművei nincsenek ellátva az emissziós értékeket manipuláló szoftverrel.

A Renault tavaly 15 ezer autót hívott vissza határértéket meghaladó károsanyag-kibocsátás miatt, ami a cég állítása szerint nem szándékosság miatt következett be.

A Renault részvénye kezdetben négy százalékkal gyengült pénteken a vizsgálatról szóló hírre, majd később két és fél százalékra mérsékelte veszteségét, miközben a Stoxx Europe 600 indexben foglalt autóipari vállalatok mutatója 0,5 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön írtunk arról, hogy begyűrűzött a dízelbotrány a Fiat Chryslerhez is. Az olasz-amerikai autógyártó vállalat hasonlóan trükközött a károsanyag-kibocsátás számaival, mint a Volkswagen. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) azzal vádolja az autógyártót, hogy olyan szoftvert telepített dízelüzemű járműveibe, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátás adatait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »