A Reklámszövetség is beszállt a plakátháborúba: a megélhetésüket féltik

A Reklámszövetség is beszállt a plakátháborúba: a megélhetésüket féltik

Október végén kezdhettek el olvasni az Alfahíren olyan cikkeket, amelyek arról szóltak, hogy fideszes vezetésű önkormányzatok 2018. január 1-től adót vetnek ki a reklámhordozókra (szűkebben az óriásplakátokra és az utcabútorokra).

Mindezt a településkép védelméről szóló törvényre hivatkozva. Az adóalap mértéke szinte mindenesetben a törvényben maximalizált évi 12 ezer forint/négyzetméter lett, amely egy óriásplakát tulajdonos számára 144 ezer forint plusz terhet jelent.

Egyértelmű volt, hogy a Fidesz a választásokra készül, és ezzel az eszközzel próbálja kiszorítani az ellenzéket a piacról, még úgyis, hogy ezzel a tulajdonosoknak (azaz sokszor a lakásszövetkezeteknek, vagy a helyi vállalkozásoknak) tesz keresztbe, és károsítja meg őket.

De hát, a politikában minden ér, főleg, ha az ember gátlástalan.

Hírdetés

Az építményadó rejtett plusz teher már most is 20-25 százalékkal megdrágította a szolgáltatást, de valószínűleg ez még csak a kezdet, így csökkenhet a megrendelők száma, amely viszont további kiesést jelent a cégek számára.

Az Index most arról ír, hogy miközben a plakátcégeknek már le kell adniuk az adataikat az önkormányzatoknak, hogy kiszámolják, mennyit is kell adózniuk márciusban, a Magyar Reklámszövetség szeretné megtámadni az új adó beszedését lehetővé tevő törvényt ott, ahol lehet: az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságán.

A szakma azt szeretné elérni, hogy az Orbán-kormány visszamondja a törvényt.

Hantosi Bálint, a Reklámszövetség OOH tagozatának elnökségi tagja a reményeikről így nyilatkozott a lapnak:

“Reméljük, hogy egyszer igazunk lesz, és azt még megérik a cégek”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »