A rejtelmes ősrégi Vinca-kultúra és megfejtetlen írása

Volt egyszer egy rejtelmes európai műveltség, amely ismeretlen és eddig megfejtetlen írással teli értékes tárgyi leletek formájában hagyta hátra örökségét. Ezeket a leleteket Délkelet-Európában tárták fel.

A kultúra nagyjából a Kr.e. 6000-3000 körül virágzott, a neve: Vinca-Tordos kultúra volt és az egykori Jugoszlávia és Románia nyugati területén helyezkedett el. Neve a Duna partján elterülő Vinca nevű falucskából ered, amely a mai Belgrádtól csupán 14 kilométerre fekszik folyásirányban.

Vinca örökségének egy másik részét a különleges maszkok teszik ki és a leginkább informatív kosztümös szobrocskák, amelyek nőket ábrázolnak olyan rendkívül modern ruhában, mint a szűk szoknya, az ujjatlan felsőrészek csípőöv kiegészítőkkel, kötényekkel, ékszerekkel, cipőkkel, kalapokkal, frizurákkal, karkötőkkel, nyakláncokkal és érmékkel.

Mivel a Vinca nyelv továbbra is megfejtetlen, a napvilágra került leletek alkotják az erről a kultúráról szóló egyetlen forrásanyagot.

A Vinca életmód a sajátunkra emlékeztet.

Olyan házakban éltek, amelyek rendkívül komplex építészeti elrendezéssel bírtak és többszobások voltak.

A házak északkeleti-délnyugati tájolásúak voltak és utcák választották el őket egymástól. A Vinca embereknek volt kemence a házaikban, amivel megelőzték a rómaiakat eme eszközök használtában. Különleges lyukakat használtak a szemét eltávolítására és ugyanaz tették, mint mi: halottaikat temetőben hantolták el.

A rézkohászat fejlődése magától értetődőnek számít a Vinca-kultúra fejlődésének későbbi stádiumában.

A kiásott leletek között számos agyagból és fémlemezből készült szobrocskát találunk, valamint olyan csontokat, amelyek imádott istenségeket ábrázolnak és ékszereket viselő, miniszoknyás nőket rövid felsőkben.

Nehéz elhinni, hogy a több évezreddel ezelőtt élt nők miniszoknyát hordtak, hacsak az Anya Istennő kultusza széles körben el nem terjedt és el nem érte mind Európa délkeleti részét, mind az ókori Indiát.

Hírdetés

Hasonló, kerámiaagyagból készített Anya Istennő szobrocskákat találtak a Mohendzso Daro-ban végzett ásatások során, ami az Indus-folyó mentén feküdt az ókori Indiában (jelenleg Pakisztánban található). Ezek közül az egyik szobrocska szintén egy olyan nőt ábrázol, aki különös, a fejet beborító megmagyarázhatatlan valamit és miniszoknyát visel.

Ez azt jelentheti, hogy a nők 7500 évvel ezelőtt modern ruhában jártak!!!

A Vinca-kultúra – Európa legnagyobb történelem előtti civilizációja – egy olyan fővárost tár elénk, amely magas fokú kifinomultságról és ízlésről tanúskodik a művészetek és a divat terén.

A Vinca-kultúra körülbelül Kr.e. 6000-3000 között virágzott, a nők miniszoknyát és feszes, derékig érő, háromnegyedes kosztümkabátot hordtak.

 

Egy fontos kérdés a következő: Vajon a Vinca-kultúra öröksége az isteni hatalom valaha ismert legkorábbi manifesztációjának, illetve egy jól kifejlődött és széles körben elterjedt Anya Istennő kultusznak egyik bizonyítéka volna?

Az Anya Istennő számos égetett agyagszobrocskáit megtalálták az Indus völgyének különféle régészeti lelőhelyein végzett ásatásokon. Természetesen az ortodox tudomány egy klasszikus magyarázatot javasol erre a jelenségre és azt mondja, hogy a proto anyát – a női termékenységi szimbólumot – ábrázolták a történelem előtti szobrocskákon.

Mindazonáltal, Európa legnagyobb történelem előtti civilizációjának, a Vincainak az ősi európai településén feltárt, valamint az Indus völgyében kiásott szobrocskák egészen más valakinek lehet a megjelenési formája.

A Délkelet-Európa lelőhelyein kiásott leletek sokaságán Vinca jelképek találhatók.

Az egész Vinca-időszakon keresztül gyakran használt szimbólumok itt találhatók:

Ezek valószínűleg a valaha felfedezett legkorábbi írásformák egyikét alkotják, s több ezer évvel megelőzik az ősi egyiptomi és sumér írásbeliséget.

Mivel valamennyi felirat rövid és temetőkben talált tárgyakon szerepel, továbbá a bemutatott nyelv ismeretlen, ezért nagyon valószínűtlen, hogy valaha is meg fogják fejteni.

Bizonyos szempontból a Vinca múlt egyszerre elfelejtett és elveszett.

Fordította: Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »