A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat a kolozsvári Házsongárdi temető bejáratához

A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat a kolozsvári Házsongárdi temető bejáratához

Az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös nyugdíjpénztára parkolóházat építtet a kolozsvári Házsongárdi temető bejáratához, a kolozsvári városi tanács csütörtöki ülésén elfogadta a temetőbejárat környékének a részletes területrendezési tervét, amely az építési engedély kibocsátásához szükséges.
Az egyházi nyugdíjpénztár 2016-ban vásárolta meg a temető bejáratánál levő 2000 négyzetméteres telket, a terveket a román építészkamara elnökének, Șerban Țigănașnak a cége készítette el. A nyugdíjpénztár számításai szerint a parkolóház felépítése több mint 4 millió euróba kerül, és a befektetés az aktuális számítások szerint 16 év alatt térül meg.

A parkolóházat a nyugdíjpénztár által bejegyzendő cég fogja működtetni.

Hírdetés

A parkolóház két föld alatti szinten, a földszinten és három emeleti szinten, valamint egy tetőteraszon összesen 321 gépkocsi befogadására lesz alkalmas. A közel tízezer négyzetméteres hasznos felületből 549 négyzetmétert kereskedelmi egységeknek, irodáknak szánnak. Tárkányi Márton, a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetének igazgatója az MTI-nek elmondta: az építési engedély kibocsátása után optimális körülmények között másfél év alatt építik fel a parkolóházat.

„Az 1990-es évektől robbanásszerűen megnövekedett az egyházi alkalmazottak száma. Ez odavezetett, hogy az elmúlt húsz évben felgyűlt egy pénzalap. A gazdasági elemzéseink szerint húsz év múlva fog billenni a mérleg. Akik a kilencvenes években egyházi szolgálatba álltak, azoknak húsz év múlva kell nyugdíjat fizetnünk. Szeretnénk erre az időszakra most felkészülni. Ehhez volt szükség e profitorientált beruházásra” – magyarázta a távirati irodának Tárkányi Márton.

A parkolóház nemcsak a Házsongárdi temető látogatóinak biztosít majd parkolási lehetőséget, hanem a közeli Babeș-Bolyai Tudományegyetemnek (BBTE) is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »