A rebublikánusok elnökjelöltjévé választották Donald Trumpot

A rebublikánusok elnökjelöltjévé választották Donald Trumpot

Hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Donald Trumpot a Republikánus Párt, így biztossá vált, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a New York-i üzletember indul a párt színeiben.

A milliárdost a republikánusok clevelandi konvenciójának második, keddi napján választották meg a párt elnökjelöltjének. Trump formális jelölését Jeff Sessions alabamai szenátor jelentette be, majd az ábécé-sorrendben szólított tagállamok nevében egy-egy delegátus nyilvánosan és hangosan közölte, hogy kit támogatnak.

Donald Trumpnak 1237 küldött támogatására volt szüksége, ezt már New York államnál – ahonnan származik – megszerezte. Jelöltségét legidősebb fia, Donald Trump Jr. jelentette be, aki három testvérével együtt csatlakozott a New York-i küldöttséghez. Az ifjabb Trump úgy fogalmazott, apja nagyon büszke a mozgalomra, “ez ugyanis nem csak egy egyszerű kampány”.

Donald Trump egyedüli esélyesként érkezett a hétfőn kezdődött konvencióra, de a keddi szavazáson rajta kívül Ted Cruz texasi, Marco Rubio floridai és Rand Paul kentucky szenátor, valamint John Kasich ohiói kormányzó, Ben Carson idegsebész és Jeb Bush volt floridai kormányzó is kapott voksokat – az előválasztási folyamatban elért eredményeik alapján.

Trump végül 1725, Cruz 475, Kasich 120, Rubio 114, Carson hét, Bush három, Rand Paul pedig két szavazatot könyvelhetett el a voksolást elnöklő Paul Ryan, a képviselőház elnöke ismertetése szerint.

A döntésüket bejelentő delegátusok pár szóval bemutatták államukat és némelyikük arról is beszélt, hogy miért adja a voksát az elnökjelöltre.

Amerikai Szamoa szószólója például fontosnak tartotta kiemelni, hogy bajnokjátékost adtak az amerikaifutball-ligának, a Kalifornia döntését bejelentő delegátus pedig azt hangsúlyozta, hogy a mellette álló fiainak munkát és boldogabb jövőt szeretne, állama ezért is adja valamennyi delegátusa voksát Donald Trumpra. Idaho küldöttje ugyanakkor azt ecsetelte hosszasan, hogy az állam szilárdan republikánus és büszke a híres krumplijára.

A szavazás után közfelkiáltással alelnökjelöltté választották Mike Pence indianai kormányzót, akinek még hivatalosan el kell fogadnia a jelölést. Ezt várhatóan szerdai beszédében teszi mjad meg.

Az elnökjelölt-állító konvenció második napjának munkája helyi idő szerint délután öt órakor kezdődött Rience Priebus, a párt elnöke megnyitójával.

A második napon republikánus “nagyágyúk” mondanak beszédet: Paul Ryan, a képviselőház elnöke, Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője és Chris Christie, New Jersey állam kormányzója. Kedden szólalnak fel Donald Trump gyermekei közül ketten is: Donald Trump Jr. és Tiffany Trump.

Közben a Trump-kampány bejelentette, hogy a milliárdos üzletember szerda este tér vissza Clevelandbe.

Trump: Nagy megtiszteltetés az elnökjelöltség

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Donald Trump, hogy a republikánusok Clevelandben zajló konvencióján hivatalosan is őt választották a párt elnökjelöltjévé.

Kedd esti megválasztása után a New York-i üzletember a konvenció résztvevőihez intézett videoüzenetében úgy fogalmazott, nem egy kampány, hanem egy mozgalom élén áll.

“Az elnökválasztási folyamatnak ez a szakasza lezárult… mozgalom lett, de végig kell mennünk” az úton – fogalmazott Trump, aki azonban csak csütörtökön elmondandó beszédében fogadja el hivatalosan is az elnökjelöltséget.

Trump ezúttal nem szabadon beszélt, hanem súgógépről olvasta fel üzenetét. “Ezt a pillanatot soha nem felejtem el” – mondta, s hangsúlyozta, hogy “együtt történelmi eredményt értünk el”, mert a republikánus párt történetében soha ilyen sokan nem szavaztak egy jelöltre.

“Ismét naggyá tesszük Amerikát, novemberben győzni fogunk” – búcsúzott híveitől a republikánusok elnökjelöltje.

Rövid üzenete előtt Michael Mukasey, George W. Bush elnökségének igazságügyi minisztere, utána pedig Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Paul Ryan, a képviselőház elnöke, majd Chris Christie, New Jersey kormányzója mondott beszédet.

A közönséget Paul Ryan és Chris Christie villanyozta fel igazán. A képviselőház elnöke egységre szólította a republikánusokat, de egyúttal figyelmeztetett is: nem elég csak bírálatra építeni a programot. Óvta a republikánusokat – és az amerikaiakat általában – attól, hogy újabb négy évre demokrata párti elnököt válasszanak. Hangsúlyozta: fontos, hogy a republikánusok a kongresszusban győzelmet arassanak. Meggyőződésének adott hangot, miszerint a jövő évi évértékelőt már Donald Trump fogja elmondani.

New Jersey kormányzója, Chris Christie – aki valaha állama főállamügyésze volt – bejelentette, hogy beszédében “perbe fogja” Hillary Clintont. Szinte kizárólag Hillary Clinton politikáját ostorozta, azt fejtegette, hogy a demokraták várható elnökjelöltje egyáltalán nem alkalmas elnöknek. Ennek alátámasztására Clinton vélt külpolitikai tévedéseit hozta fel: egyebek közt Líbia mai helyzetéért a volt külügyminisztert tette felelőssé. Felszólításaira a konvenció résztvevői Clinton nevére mindannyiszor azt kiáltották kórusban, hogy “bűnös”, és azt skandálták: “csukják le”.

Chris Christie után lépett a pódiumra Donald Trump második házasságából született lánya, a nemrég diplomázott Tiffany, majd a milliárdos első házasságából született legidősebb fia, ifjabb Donald Trump.

A 22 éves Tiffany Trump rövid felszólalása az elnökjelölt méltatására összpontosított, az ifjabb Donald Trump azonban kifejezetten politikai beszéddel lepte meg a hallgatóságot. Ifjabb Donald Trump hosszasan kárhoztatta Hillary Clintont, akinek esetleges elnökké választása szerinte olyan kockázat, amelyet az országnak nem szabad vállalnia.

A konvenció kedd esti utolsó “nagyágyúja” Ben Carson sebészorvos, Trump korábbi vetélytársa volt, aki a politikai korrektséget, a médiát és másokhoz hasonlóan Hillary Clintont ostorozta. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »