A Reális Zöldek Klub közleménye – Budapest, 2019. április 26., péntek (OS)

A Reális Zöldek Klub és a Paksi Energetikai Kerekasztal emlékeztet a Magyar Tudományos Akadémia gondozásában a Köztestületi Stratégiai Programok, Energiastratégiai Munkabizottság “Megújuló energiák hasznosítása” című, 2010-ben kiadott állásfoglalására.

“Az adonyi vízlépcső vízszintemelkedése a Dunamenti Hőerőmű, a fajszi vízlépcső következtében létrehozott vízszintemelkedés pedig stabilizálná a Paksi Atomerőmű friss víz- hűtését.”(Fenti kiadvány)
Paks 1 üzeme hűtővíz ellátási gondokkal indult. A probléma megoldása céljából 1983-ban a hűtővíz szivattyúk csonkjait mélyebbre helyezték. Ez által biztosítható volt a reaktor blokkok zavartalan friss víz hűtése az elmúlt 36 év során.
A vízlépcsők megépítése a természetesen jelentkező vízhasznosítási és hajózási előnyök mellett az új paksi blokkok létesítésével jelentkező többlet energetikai hűtővíz ellátást is megoldaná. A vízlépcső révén megszűnne a Duna medrének a további mélyülése, nőne térség árvízbiztonsága, az év nagy részében állandósulna a Duna vízszintje, javulnának a folyamhajózás lehetőségei. Továbbá jelentősen növekednének a térség öntözési lehetőségei, megoldódna a Homokhátság vízellátása.
A Duna meder állapotváltozását egyértelműen jellemzi, hogy 1983-ban a Duna víz tömegárama 10%-al kevesebb volt, mégis a vízszint fél méterrel magasabb volt a folyamban, mint 2018 nyarán a vízmérce által (a Balti tenger felett) mutatott értéknél!

Hírdetés

Juhos László, reális zöldek elnöke
Hetzmann Albert, Paksi Energetikai Kerekasztal vezetője

Kiadó: Reális Zöldek Klub


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »