A Reális Zöldek Klub közleménye – Budapest, 2019. április 22., hétfõ (OS)

Németországban a szélkerék, napelem kapacitások, a levegő hőmérsékletének, a szél sebességének, irányának a függvényében hazánk időjárására befolyással bírnak.

A szélkerekek a szél kinetikus energiáját csapolják meg, a napelemek a visszasugárzás energiáját, a meleg levegő felemelkedést akadályozzák. A szélsőségesség mértéke azonos azzal a hatással. mintha hazánk területén észak-dél irányban 100 kilométer hosszú, 100 méter magas levegőt nem áteresztő kerítés volna időnként. Egyes városainkban a “kerítés” a szmog kialakulását katalizálja, a szmog rákos betegséget okozhat. Észak-kelet Magyarország térségében a hálózati feszültség szabványos értékének a biztosítása a Mátrai Hőerőmű blokkjainak veszélyeztetett üzemmódban való járatásával lehetséges.
A reális zöldek szerint a paksi atomerőmű versenyképességét, az erőmű tervezett élettartamom túli engedélyezett üzemképességének megőrzése megelőzi. A civil szervezet aggályosnak tartja a 30 év tervezett üzemidő utáni meghosszabbított üzemidőben a biztonsági rendszer korábbi egynapos helyett, a 10 napos kikapcsolására vonatkozó hatósági engedély megadását.
A Reális Zöldek és a Kormány javaslatára az Országgyűlés törvénymódosítással határozott a hazai szélkerék növekmény kapacitás befagyasztásáról. A magyar kormány benyújtotta az EU Bizottságnak a Nemzeti Energia- és Klímaterv tervezetét, amely a reális zöldek szerint az energia piac szereplői és nem a Magyarország szolgálatában fogalmazódott meg.

Hírdetés

Juhos László, elnök


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »