A Rákóczi Szövetség megbecsüli a külhoni magyar pedagógusokat

A Rákóczi Szövetség megbecsüli a külhoni magyar pedagógusokat

A Felvidék nyugati tájairól hozzávetőleg 130 óvónő és alsótagozatos alapiskolai pedagógus utazhatott a napokban Budapestre, ahol a Rákóczi Szövetség tartalmas ismeretgyarapító műsorral várta őket. A Rubin hotelben megtartott szakmai rendezvényen a kollégák és az általuk képviselt intézmények közti kapcsolatépítésre, valamint kulturális élményszerzésre is lehetőség nyílt – tájékoztatta a Ma7-t a hazatérésük után Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöke.

„A Rákóczi Szövetség a saját éves programjába belefoglalta azt, hogy immár harmadik éve más-más magyarországi helyszínen látja vendégül a Kárpát-medence óvópedagógusait és tanítóit. Ekképp fejezi ki az irántunk érzett megbecsülését, elsősorban azért, hogy minden tőlünk telhető módon segítjük a magyar iskolaválasztási programja megvalósulását. Mi tagadás, mindnyájunknak jólesik, hogy értékelik a munkánkat, hiszen köztudott, hogy a pedagógusokat nem a busás anyagi juttatás, sokkal inkább e hivatás iránti alázat és a folyamatos tenni akarás vezérli. Főként akkor, ha a munkánkat nem anyanyelvi közegben, hanem kisebbségi létben végezzük“ – mondta el az SZMPSZ első embere.

Azt is elárulta, hogy közel másfél száz közép- és kelet-szlovákiai magyar kollégájuk a kárpátaljai pedagógusokkal együtt, idén szeptember 24-26. között Sátoraljaújhelyen, a mutatósan felújított Rákóczi szállóban élvezhette a Rákóczi Szövetség vendégszeretetét és foglalkozásait. A javarészt vajdasági és erdélyi pedagógusokból álló további csapatok részére pedig november második felében Sátoraljaújhelyen és Szegeden szerveznek hasonló találkozót.

„A házigazdáink a pandémia előtti években csak az óvópedagógusokat hívták-várták hasonló összejövetelekre, ez alkalommal pedig már az alsótagozatos tanítókat is érte e megtiszteltetés. Korábban Székesfehérvár és Tata volt az általunk látogatott események helyszíne, majd a tavalyi folytatást meghiúsította a Covid-19 járvány. Kiemelendő, hogy az SZMPSZ régóta szakmai partnere a Rákóczi Szövetségnek, amely a rendszerváltás után nekünk elsőként segítő kezet nyújtó jótevőink közé tartozik. Azóta is sokféleképpen igyekszik megkönnyíteni a külhoni, köztük a felvidéki magyarság anyanyelvének, kultúrájának, nemzettudatának megőrzését, valamint a szülőföldjén való boldogulását. Nagyon sok tartalmas program jelzi a közös utunkat, amelyen kéz a kézben haladunk“ – fejtette ki Fekete Irén.

Hírdetés

Arról is szólt, hogy a péntek délutáni megnyitón a Rubin hotelben elszállásolt pedagógusokat Csáky Csongor, a házigazda szövetség elnökén kívül ő is köszöntötte. A konferenciateremben tartott ünnepségen Hegedűs Endre zongoraművész koncertjét szintén élvezhették.

„Szombaton következtek a szakmai előadások és foglalkozások. A Bereczkiné dr. Záluszki Anna docens (ELTE) által vezetett gyermekirodalmi kalandozás után Koósné Sinkó Judit mestertanár (ELTE) élményszerű mesefeldolgozásról szóló előadását hallgathatták meg a jelenlevők, akik a hallottakat a saját intézményükben is kamatoztathatják. Öröm volt látni, hogy a több tucat pedagógusunk mennyire élvezte a drámapedagógia eszközeivel színesített, közös játékot. Utána azt kérték, hogy a következő nyári egyetemünkre ezeket az előadókat is hívjuk meg azért, hogy a segítségükkel tovább gyarapíthassák az efféle ismereteiket. Majd Takaró Mihály irodalomtörténész a jó pedagógus tulajdonságairól, valamint e hivatás szépségeiről is beszélt, végül állva tapsolták meg őt a résztvevők. Mivel a „rákóczisok“ minden karácsony táján könyvekkel ajándékozzák meg az iskolába készülő ovisokat, idén e célból megrendelték a Párkányból származó, már Magyarországon élő Forgács Ildikó író-műfordító mesekönyvét, amelyet Dósa Tamás illusztrált. A találkozón bemutatott kötet nagy tetszést aratott, s azt még idén eljuttatják minden felvidéki óvodába, hogy szétoszthassák a nagycsoportosok között“ – ecsetelte a megvalósult műsorokat.

Még aznap Petrovay László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója a magyar iskolaválasztás helyzetéről és a szövetségük ehhez kapcsolódó programjairól is beszámolt. Egyúttal megköszönte a felvidéki pedagógusok és civilek azok kapcsán nyújtott segítségét. Utolsóként Molnár Imre történész Esterházy János mártír gróf életéről, mindenkori helytállásáról tartott előadást. Az egésznapos nívós programot a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera közös megtekintése zárta a Madách Színházban.

„A vasárnapi búcsúrendezvényen hivatalosan is elköszöntünk egymástól, ám előbb egy istentiszteleten-szentmisén vehettünk részt. Nagyra értékelem azt, hogy ilyen sok kolléga a szabadidejét is az ismeretgyarapításra áldozta. Megérte, hiszen sok szép élménnyel is gazdagodtunk, miközben igyekeztünk elmélyíteni a pedagógusok és az általunk képviselt intézmények közti baráti-szakmai kapcsolatokat. Ezúton is köszönet a Rákóczi Szövetség sokrétű segítségéért, amely kiegészíti a magyar kormány külhoni magyarok melletti mindenkori kiállását, jogainknak és érdekeinknek a védelmét, valamint jelentős anyagi támogatását“ – mondta el végül portálunknak Fekete Irén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »