A radikalizálódás folyamata minden bevándorlónál különböző

Mindenkinél más a folyamata a radikalizálódásnak, de manapság az internet segítségével is ki lehet képezni terroristává embereket – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Kaiser Ferenc kifejtette: az Európában élő bevándorlók radikalizálódása általában marginalizálódással indul, az adott személy már nem érzi magát arabnak, az iszlám kultúra részének, hiszen nem ott született, ugyanakkor európainak sem érzi magát.

Ebben a “légüres térben” általában a börtön az a hely, ahol ezek az emberek először kerülnek közel a radikálisokhoz, bár manapság ilyen szempontból is jobban figyelnek a büntetés-végrehajtási intézményekben.

A szakértő ismertetése szerint számos tanulmány szól arról, hogy korábban, különösen Nyugat Európában – így Franciaországban, az Egyesült Királyságban és sok más országban – a börtönök voltak azok a helyek, ahol a fiatalok radikalizálódtak, onnan mentek egy közel-keleti államba, ahol befejezték a kiképzésüket.

A docens ugyanakkor hozzátette: ma már a radikalizálódáshoz ez a közel-keleti “lépcső” sem szükséges, helyben lezajlik az egész, az internet segítségével ki lehet képezni terroristává az embereket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »