A rabosítástól a büdös tornacipőig

A rabosítástól a büdös tornacipőig

Emléktáblát kapott Budapesten az egyik leghíresebb magyar rockzenész, Erdélyi Tamás, aki Tommy Ramone néven alapító tagja volt a Ramones punkzenekarnak. A betonból készült, magyar és angol nyelvű táblát péntek délután leplezték le a Bajcsy-Zsilinszky úton, a zenész szülőházánál, a Toldi mozi bejáratánál.

Negyven éve jelent meg a New York-i Ramones első, Ramones című albuma. A zene legalább olyan szimpla volt, mint a címválasztás, a lemez mégis örökre megváltoztatta a könnyűzene történetét. Az együttes hangzását a pofonegyszerű, vad és abban az időben szokatlanul gyors dobolás határozta meg. A dobok mögött Tommy Ramone ült, aki Erdélyi Tamás néven született Budapesten.

– Nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen nagy zenész itt született a Belvárosban, és itt lakott a Toldi mozi fölött – fogalmazott pénteken Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere. – Két dolog miatt fontos ez az év számunkra: idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját, a Ramones pedig épp negyven éve debütált első albumával.

Az egyetlen magyar a Hall of fame-ben

A polgármester elmondta, Erdélyi Tamás családjával 1956-ban hagyta el Magyarországot, és New Yorkba költözött, ahol megalakult a Ramones. A 2014 júliusában, hatvanöt évesen elhunyt Tommy Ramone az első és máig az egyetlen magyar zenész, aki bekerült a Rock and roll hírességek csarnokába – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi. Hozzátette, az emléktábla remek példa a politika és a civil élet összefogására. Pálinkás Szűcs Róbert újságíró annak idején még filctollal írta fel a ház falára, hogy „itt született Erdélyi Tamás”, később azonban már az önkormányzat és Nyitrai Zsolt fideszes parlamenti képviselő is az ügy mellé állt, így jöhetett létre az emléktábla.

Arról persze nem esett szó, hogy Pálinkást két éve, 2014 decemberében filctollas akciójáért rabosították. Az újságíró éppen egy kormányellenes tüntetés idején szeretett volna a maga módján megemlékezni a rocklegendáról; a környék tele volt rendőrökkel, akik nem lehettek nagy rajongói a Ramonesnak, mert eljárást indítottak az újságíró ellen. Az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, a filctollal írt emlékszöveget pedig lemosták. Két év kellett hozzá, de végül elkészült a hivatalos emléktábla is, méghozzá különleges, 3D-s nyomtatóval, látszóbetonból. Az eseményre Ramones-pólóban érkezett Szentgyörgyvölgyi lapunknak elmondta, egy alternatív zenész számára nem akartak márványtáblát állítani, ezért esett a választásuk a vadonatúj technológiára, amely méltóképp állít emléket Tommy Ramone-nak.

  Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet  

Pálinkás Szűcs Róbert az avatáson Monte A. Melnick, a Ramones turnémenedzsere és Erdélyi Tamás jó barátja az eseményre írt levelét idézte. Melnick, aki később könyvet is írt a zenekarról, hangsúlyozta, Erdélyi meghaladta a korát azzal, hogy megalapította és részese volt a Ramonesnak. Nagy tehetség volt, először gitáron majd dobon, később pedig mandolinon, bendzsón, hegedűn és sok más hangszeren játszott. Zenei tudása a punktól az indie bluegrassig ívelt. Tommy az utolsó eredeti tagja volt a Ramonesnak, egy igazi látnok.

Baseballütő helyett lapátnyél

– A fene gondolta volna 1977-ben, hogy 2016-ban itt fogunk állni egy emléktábla-avatón – idézte fel a punk hőskorát Nagy Feró. Az énekes azt kifejtette, a punk „egyesek szerint pocsék és vacak, menthetetlen, jövő nélküli, lázadó, büdös, tornacipős, polgárpukkasztó”. – Ám a punk mára messze túlnőtt önmagán – tette hozzá a Beatrice frontembere. – Hatalmas divatcégek csinálnak szakadt farmert, koszos gatyát, előregyártott büdös, koszos tornacipőt, viseltes, szegecses cuccokat. Ma már egy perc alatt bárki punk lehet, több százezer forintért. Feró elmondta, Magyarországon a Beatrice ismertette meg az emberekkel a Ramones zenéjét, igaz, kicsit magyarra fordítva. – Nálunk, a munkásosztálynak megfelelően, baseballütő helyett lapátnyéllel vagy egy jó kerítésléccel ütötték a gyereket – utalt a Ramones Beat on the Brat című dalára, amelyet a Beatrice gyakran eljátszott a koncertjein.

Erdélyi 1974-ben szállt be a Ramonesba. Eleinte producerként, de miután senki sem találta a megfelelő tempót a dobok mögött, magára vállalta a feladatot. A zenekar tagjai mindannyian felvették a Ramone vezetéknevet, így Dee Dee, Joey és Johnny mellett Erdélyi Tamásból Tommy Ramone lett. Négy évig játszott a bandában, a kultikus első három albumon az ő játéka hallható. Erdélyi írta (Dee Dee-vel közösen) az együttes talán legismertebb dalát, a Blitzkrieg Bopot, illetve egy másik slágert, az I Wanna Be Your Boyfriendet.

„A zenénk válasz volt a korai hetvenes évekre, amikor a művészieskedő muzsikusok hatalmas egóval tolták a vokális harmóniákat és hosszú gitárszólókat” – mondta el a Rolling Stone magazinnak adott interjúban Erdélyi. Majd hozzátette: „Ezek szarok voltak, mi rock and rollt játszottunk.”

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »