A Püspöki Konferencia nem ért egyet az egyházi összejövetelek betiltásával

A Püspöki Konferencia nem ért egyet az egyházi összejövetelek betiltásával

A lelkészeknek, egyházi személyeknek csak a püspökök adhatnak utasítást a szentmisék,  egyházi összejövetelek megtartásával kapcsolatosan. Betiltani a szertartásokat nem lehet az ő beleegyezésük nélkül. A kulturális rendezvények, sportesemények, vállalati összejövetelek és a misék betiltására így reagált a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában Martin Kamara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője.

„A bejelentett intézkedéseken, beleértve az istentiszteletek betiltását ugyancsak meglepődtünk, hiszen az egyházak olyan ígéretet kaptak, hogy amennyiben betartják a szigorú intézkedéseket, akkor a járványügyi szakemberek által javasolt úgynevezett szemafor fog rájuk vonatkozni” – jegyezte meg a szóvivő.

„Igyekszünk párbeszédet folytatni az állam képviselőivel, hogy egyetértésre jussunk. A lelkészeknek elrendelni, hogy miként misézzenek, csak a püspökök jogosak. Ilyen dologban az állam nem rendelkezhet az ő beleegyezésük nélkül” – hangsúlyozta Martin Kamara.

Hírdetés

A konferencia volt titkára, Anton Ziolkovský a közösségi hálón közzétette, hogy a katolikus egyház a járvány kezdetétől nagyon felelősségteljesen kezelte a helyzetet. Kiemelte, hogy már az, hogy húsvétkor zárva tartottak a templomok, egy komoly próbatétel volt.

„Ne tiltsák be a nyilvános istentiszteleteket. Az ilyen intézkedés nagyon érzékenyen érintené a híveket. Akiknek fontos a hitük, azokból az ilyen intézkedés inkább haragot, mint megértést vált ki” – írta Anton Ziolkovský.

A tömegrendezvényeket októbertől teljesen betiltják. Kivételt csak az esketések, a temetések, a keresztelők, a közszféra tisztségviselőinek ülései képeznek, illetve az olyan rendezvények, amelyeken a résztvevők igazolják, hogy 12 óránál nem régebbi negatív vírusteszttel rendelkeznek.

(teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »