A püspök úr kezdeményez eljárást, ha tüntet a tanár

Jogilag aggályosnak tartják szakértők, hogy több helyen sem engedték demonstrálni a tanárokat múlt pénteken. Baranyában az egyházmegye, másutt a polgármesterek próbálták ellehetetleníteni az iskolai munkabeszüntetést.

„Az intézmény vezetője kiírt egy levelet az iskola tanári szobájában, amelyben azt közli, hogy püspök úrral egyetértésben, hogy ne vegyen részt a sztrájkban és szervezésben, és aki ez ellen cselekszik, az ellen a püspök úr eljárást kezdeményez, ez nem lehet tudni pontosan, hogy mi, ez nyilván alaptörvény-ellenes és a sztrájktörvénnyel is ellentétes” – hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője.

Nem csak Baranya megyéből kaptak ilyen jelzéseket az érdekvédők. A PDSZ szerint két esetben polgármesterek próbáltak nyomást gyakorolni iskolaigazgatókra a sztrájk ellehetetlenítése érdekében. Egy hétfői konferencián egy munkajogász elfogadhatatlannak nevezte az oktatók jogainak csorbítását.

„Az ott dolgozó pedagógus tud sztrájkolni, és a vele szemben alkalmazott szankció jogellenes, mint más iskolákban” – szögezte le Lehoczky-Kollonay Csilla, a CEU egyetemi tanára.

Az Eötvös Károly Intézet igazgatója szerint is törvényellenes, ha az intézmény fenntartói szankcionálják a sztrájkoló pedagógusokat. „Oktatási igazgatási nyilvántartásokat lehet vezetni, de ha ezeket valamilyen módon összekapcsolják vagy elkezdik megnézni, hogy akkor rajta voltak a kockás inges fotón, meg harmicadikán is mulasztották az órát, és sztrájkban is részt vettek, ez komoly és súlyos jogsértés, sérti az információs és önrendelkezési jogot, és akár bíróságig is vihető az ügy” – mondta Somody Bernadette.

A pedagógus érdekképviseletek szerdára újabb, ezúttal egész napos országos munkabeszüntetést hirdettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »