A puccsisták uralta Egyiptom megfúrta a török puccskísérletet elítélő ENSZ BT-határozatot

A puccsisták uralta Egyiptom megfúrta a török puccskísérletet elítélő ENSZ BT-határozatot

Egyiptom megakadályozta szombaton, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadjon el a törökországi puccskísérlet elítélésére.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok illetékesei konzultáltak Ankarával, s helyi idő szerint péntek este – amikor még “cseppfolyós” volt a törökországi helyzet – olyan javaslattal álltak elő, amely “a Törökországban demokratikusan megválasztott kormány tiszteletben tartását” követelte volna. Egyiptom képviselője azonban ellenezte egy ilyen dokumentum elfogadását.

Egyiptom az ENSZ BT egyik nem állandó tagja, és meglehetősen feszült a viszonya Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányával. Erdogan az egyiptomi Muzulmán Testvériség egyik leglelkesebb támogatója, nem hajlandó elismerni Abdel-Fattáh esz-Szíszit Egyiptom törvényes elnökének, és azt vallja, hogy a korábbi iszlamista elnököt, Mohamed Murszit katonai államcsínnyel távolították el a hatalomból. Erdogan ezt az álláspontját számos megnyilatkozásában kifejezésre juttatta, kiváltva ezzel Kairó haragját.

“Megbuktatták azt, aki a választások megnyerésével került hatalomra. Hogy lehet, hogy ez az ország magát demokratikusnak nevezi?” – tette fel a kérdést 2014 novemberében az egyik beszédében a török államfő, aki szerint Murszi volt az első demokratikus úton megválasztott egyiptomi elnök, a megbuktatását levezénylő hadsereg akkori főparancsnoka pedig maga Szíszi volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »