A Publicus szerint minden ellenzéki párt erősödött, kivéve a Fidesszel együtt stagnáló Jobbik

A Publicus szerint minden ellenzéki párt erősödött, kivéve a Fidesszel együtt stagnáló Jobbik

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 10 és 17 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. Fidesz szavazóinak csökkenése márciusra megtorpant, és a párt múlt hónapihoz hasonlóan 23 százalékon áll. Az MSZP némileg erősödni látszik, és egy százalékpontot növekedve 12 százalékon áll. A párt ezzel megelőzte a Jobbikot, a különbség a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van. A Jobbik szavazók aránya eközben az eddigi mélyponton stabilizálódni látszik, a párt ebben a hónapban is 11 százaléknyi választót tudhat maga mögött – írja honlapján az intézet.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve, 12 százalék. A párt az NVI-botrány okán rá irányuló figyelem, és a Salgótarjánban megszerzett választási siker árnyékában ezzel, a választások óta először – hibahatáron belül ugyan -, de megelőzte a Jobbikot. Mivel az MSZP szavazói a legaktívabbak, ezért ez az előnye a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így 11 százalék. A párt támogatóinak majd’ egy éve tartó lassú csökkenése ezzel a mélypontján stabilizálódni látszik. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek, tízből csupán minden hatodik szavazójuk menne el az urnákhoz "most vasárnap".

A menekültválság kifulladásával, és az oktatás megítélésében tapasztalható elégedetlenséghullám következtében a Fidesz szavazókat vesztett; és ezt a csökkenést a pártnak erre a hónapra sikerült megállítania. Figyelemre méltó változás továbbá, hogy az NVI-botrány, a salgótarjáni ellenzéki győzelem, illetve a tanártüntetések az ellenzék irányába mozdítottál el a szavazókat. A Jobbikon kívüli ellenzéki világ érdemben tudott építkezni ezekből az ügyekből: a 2014-es Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt) összesen három, illetve az LMP plusz egy százalékpontot növekedtek. Ez a szavazatnyereség jórészt a bizonytalanok táborából érkezett a pártokhoz, ami ezzel párhuzamosan három százalékponttal 44 százalékra csökkent. Ezzel a választások utáni trend látszik megtörni, lévén az ellenzék érdemben képes volt szavazókat felszívni a bizonytalanok körében. Azonban, hogy ez tartós tud-e lenni, majd a következő hónapokban fog kiderülni.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »