A pszichiátriai osztályok legtöbb beutaltja alkoholfüggőségben szenvedő beteg

A pszichiátriai osztályok legtöbb beutaltja alkoholfüggőségben szenvedő beteg

Az alkoholfüggőség a leggyakoribb kiváltó oknak számít a pszichiátriai osztályra beutaltak körében, derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adataiból. Azoknak a lelki betegségeknek a kezelése, melyek kialakulása a mértéktelen alkoholfogyasztásra vezethető vissza, tavaly a lelki betegségek közül a legnagyobb ráfordítást igényelte. A „Száraz február“ elnevezésű kampány keretében a szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmet a szlovákiai lakosság aggasztó mértékű alkoholfogyasztására.

A Dôvera egészségbiztosító adatai szerint a lelki eredetű panaszok közül a leggyakrabban depresszióval, pánikbetegséggel és fejlődési rendellenességekkel kérték a szakemberek segítségét.

„Amennyiben azonban a lelki betegségek kezelési költségeit tekintjük, ezen a téren a mértéktelen alkoholfogyasztásra visszavezethető pszichikai és viselkedési zavarok vezetnek. Csak a Dôvera csaknem 7 millió eurót fordított azoknak a betegeknek a kezelésére, akiknek a problémáit az alkohol okozta“ – közölte a biztosító nevében Marian Faktor. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet az alkoholizmus aluldiagnosztizáltságára.

„A leggyakoribb szomatikus egészségügyi következmények közé sorolható a májkárosodás, beleértve a májcirrózist, valamint a hasnyálmirigy károsodása, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a cukorbetegség, vagy az epilepszia. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg az alkoholmérgezésekről, a balesetekről, erőszakos megnyilvánulások okozta sérülésekről, önkárosításokról és hasonlókról sem“ – tette hozzá a Predná Hora-i Pszichiátriai Intézet igazgatója, Zuzana Krajňáková.

Hírdetés

A legköltségesebb pszichiátriai kezelést igénylő diagnózisok a Dôvera adatai szerint az alkoholfogyasztás következtében kialakult pszichikai és viselkedési zavarok, a paranoid szkizofrénia és a depresszió.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja adatai szerint 2021-ben a pszichiátriai rendelőkben 27,2 ezer olyan személyt vizsgáltak ki, akiknél az alkoholfogyasztás vezetett a pszichikai és viselkedési zavarokhoz. Ők az összes beteg több mint 7 százalékát alkották, ami a legalacsonyabb szám a 2011–2021-es időszakban és valamivel kevesebb az előző évhez képest is. Alkoholfüggőségben 20,6 ezren szenvedtek, 75,8%-a az összes vizsgált személynek, akinek a panaszai az alkoholfogyasztással hozhatók összefüggésbe. Először diagnosztizáltak alkoholfüggőséget 3,8 ezer páciensnél.

2021-ben Szlovákiában 548 öngyilkosságot követtek el, az esetek egyharmadát alkoholos, vagy más, függőséget okozó tudatmódosító szer hatása alatt. Az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett öngyilkosságok aránya a nőknél 35,6%, a férfiaknál pedig az esetek 17,2% volt. Az öngyilkosságok száma az utóbbi időben csökkent, de 2021-ben növekedés volt tapasztalható, 59-cel többen követtek el az előző évhez és 50-nel többen a 2019-es évhez képest.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »