A PSD jogszabály-módosítást sürget az erdõmaffia elleni küzdelem érdekében. És az újságíróknak is jobb védelmet biztosítana

A PSD jogszabály-módosítást sürget az erdõmaffia elleni küzdelem érdekében. És az újságíróknak is jobb védelmet biztosítana

A PSD az illegális fakitermelés elleni küzdelem és az újságírók jobb védelme érdekében jogszabályi változtatásokat sürget. A szociáldemokraták reakciója a suceavai eset után érkezett, ahol több újságírót és környezetvédelmi aktivistát vertek meg, miközben illegális fakitermelést dokumentáltak.

„A suceavai eset az erdőmaffia által elkövetett szervezett bűnözés soha nem látott mértékűvé fokozódásának jele, ami alapvető szemléletváltást követel az illetékes hatóságok részéről, a jelenség elleni gyorsabb, határozottabb és szigorúbb fellépés értelmében” – áll a PSD sajtóközleményében.

Hírdetés

A PSD bejelentette, hogy nyilvános vitát kezdeményez a jelenlegi jogi keret módosításainak és kiegészítéseinek meghatározására, hogy hatékonyabb védelmet biztosítson az újságírók és az illegális fakitermelő maffia ellen harcolók számára.

„Az újságíróknak nagyobb védelmet nyújtó jogszabályok szükségességét az Európai Unió jelentései is alátámasztják, amelyek felhívják a figyelmet a média és a civil társadalom képviselői elleni erőszakra buzdító gyűlöletbeszédek elharapózására” – teszi hozzá a PSD.

A szociáldemokraták 2020-ban megszavazták a környezetvédelmi bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség létrehozását (erdő-DNA), az USR PLUS projektjét, amelyet azonban az Alkotmánybíróság elkaszált. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Karolina Grabowska/Pexels


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »