A Premier League-nek szüksége van a légiósokra

Az Egyesült Királyság úgy döntött, kilép az Európai Unióból – a népszavazáson 52-48 arányban győztek a kilépés hívei –, és ennek súlyos következményei lehetnek a világ sportszakmailag és gazdaságilag is legerősebbnek tartott bajnokságára, a Premier League-re. Az MNO által megkérdezett sportközgazdászok szerint azonban nem kell attól tartani, hogy az angol pontvadászat gyökeresen átalakul a döntés után.

Ahogy azt Szabados Gábor az MNO-nak elmondta, a népszavazás végeredménye kis túlzással a kommunista blokk összeomlása utáni második legmegdöbbentőbb eseménye a jelenkor Európájának. A sportközgazdász úgy véli, a továbbiakban nagyon sokat számít majd az, hogy a britek miként akarnak kilépni az unióból.

„Biztos vagyok benne, hogy nem fognak minden köteléket megszakítani. A fociban pedig mindez elképzelhetetlen, ugyanis a sportszakmailag és gazdaságilag is a legerősebb bajnokságnak tartott Premier League-nek egyszerűen szüksége van a légiósokra. Ez hatalmas üzlet, amelynek az érdekeit ugyanúgy nem lehet figyelmen kívül hagyni, mint a népszavazás végeredményét. Noha még nagyon friss a kilépésről szóló döntés, úgy vélem, két út lehetséges a PL-ben. Az egyik, hogy az uniós országokból érkező játékosok ugyanolyan besorolásba esnek majd, mint a britek, a másik, hogy ugyan lesz némi szűkítés a mozgástérben, és előírhatják, hogy a kezdőcsapatokban három brit, három unión kívüli és öt uniós játékos kaphat helyet. De hangsúlyozom, erről még korai beszélni” – jelentette ki portálunk kérdésére Szabados Gábor. Hozzátette, a döntés miatt biztos nem lesz kevesebb magyar játékos a Premier League-ben.

Muszbek Mihály úgy véli, kell még két-három év, mire minimum tisztázódik, változik-e egyáltalán az angol bajnokság helyzete. Főleg annak tükrében, hogy a mostani döntés után nem tudni még, mennyire változik a munkavállalás és a piacok helyzete az Egyesült Királyságban.

„Fontos kérdés a Premier League szempontjából, hogy a közvetítési jogok rendszere megváltozik-e a kilépés miatt, illetve az ezzel gazdaságilag szorosan összefüggő játékospiac bezáródik vagy ugyanígy nyitva marad az uniós államokból érkező játékosok előtt. Meglátásom szerint a magyar sport exportképességének nem tesz jót a brexit, de hangsúlyozom, most még semmit sem lehet tudni a sportot érintő következő brit lépésekről” – közölte a sportközgazdász.

Keith Harris, egy brit befektetési bankár a Sky Sports kérdésére elmondta, az uniós jogszabályok bevezetésének köszönhető egyáltalán, hogy olyan sztárok, mint N’Golo Kanté, Anthony Martial, Romelu Lukaku és a Dimitri Payet a Premier League-be igazolhattak, mert másként nem feleltek volna meg a korábbi, sokkal szigorúbb átigazolási szabályoknak. Harris szerint a tavaly a PL-ben játszó 432 európai játékos jövőre is maradhat a csapatánál, ám kérdés, hogy az újonnan érkezőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e majd, elődeikkel ellentétben ugyanis várhatóan ők már nem kapnak automatikus munkavállalási és letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában.

„Nem tudom, mennyire lett volna vonzó a Premier League, ha ezek a futballisták nem játszanak itt, és ez a jövőre nézve nagy kérdés. Főként a fiatal játékosokat érintheti a változás, akik nem tudnak megfelelni majd az új szabályi feltételeknek, holott a képességeik alapján bőven lenne helyük a PL-ben. Ám van idő a józan döntésre, ugyanis mindannyian tudjuk, hogy két év, mire végbemegy az elszakadás, addig bármilyen döntések születhetnek” – hangsúlyozta Keith Harris.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »