A pozsonyi szuvenírek nem elég „pozsonyiasak”. Hogy miért? Mutatjuk!

A pozsonyi szuvenírek nem elég „pozsonyiasak”. Hogy miért? Mutatjuk!

Pozsony központjában számos szuvenír üzlet található, ahol a turisták különböző emléktárgyakat vásárolhatnak. A kínálat tényleg nagyon gazdag, ugyanakkor nem nagyon találni igazán „pozsonyi” szuvenírt.

A Pozsonyba látogató turisták zöme előszeretettel keresi fel az Óvárosban található szuvenír üzleteket. Tény, hogy Pozsonyban nagyon sokszínű és gazdag a kínálat, rengetek féle termékből lehet válogatni, de ha valami olyat szeretnénk vásárolni, amelynek igazán „pozsonyias” a hangulata, nem biztos, hogy könnyen találunk.

Végigjártuk az Óvárosban található szuvenír üzleteket, és megtekintettük azok kínálatát. Érdekelt minket, vajon milyen Pozsonnyal kapcsolatos emléktárgyakat kínálnak a turistáknak, és hogy ezek a szuvenírek mennyire tükrözik a város történelmét és jellegét.

Nem célunk egyetlen üzletet vagy annak kínálatát kritizálni, csupán néhány megjegyzést csatolnánk arról, ami a pozsonyi szuvenír üzletekben zavart minket (mivel fotókat nem engedtek készíteni az üzletekben, így csupán a leírásokra hagyatkozunk).

1. Miért van ennyi Klimt- és Mucha-mintás szuvenír?

Már messziről feltűntek a pozsonyi szuvenír üzletek kirakatai, ahol érdekes módon főként Gustav Klimt híres bécsi festőművész, és Alfons Mucha neves cseh plakátművész alkotásai alapján készített ajándéktárgyak dominálnak.

Se szeri se száma a különböző kerámia, üvegáru, könyvjelzők, sálak, szemüvegtokok, hűtőmágnesek, vagy bevásárlótáskáknak, amelyeken az említett két művész híres festményei láthatók. Sőt, több üzletben külön „Mucha- és Klimt-sarkot” is kialakítottak. Nem kétséges, hogy ezek a tárgyak nagyon vonzóak és szépek, de mi ezen pozsonyi egy turista számára?

2. Amerikai retró reklámtáblák Pozsonyban?

A szuvenír üzletekben rengetek olyan angol nyelvű ajándéktárgyat találtunk, amelyek egyáltalán nem függtek össze Pozsonnyal. Ilyenek a retró fém reklámtáblák, amelyek tipikus amerikai jellegzetességek, ugyanakkor szinte minden üzletben tömérdek ilyen tárgyal találkoztunk.

Emellett az üzleteket szinte ellepik a különböző színes faragott macska faszobrok, amelyek a legapróbbtól a legnagyobb méretig megtalálhatók Pozsonyban. Ezek között szerepelnek Rosina Wachtmeister osztrák festőnő macskafigurái is, a művésznő személye azonban szintén nem kötődik Pozsonyhoz.

3.Pozsony nem csak a pozsonyi vár és Čumil!

Hírdetés

Pozsonyban számos kivételes emlékmű, utca, szökőkút és szobor található, mégis a szuvenír tárgyak nagy részén kizárólag a pozsonyi vár és Čumil szobra látható. Közvetlenül utánuk következik a Szent Márton-dóm és az UFO étterem a SzNF híddal.  

Teljes mértékben hiányoltuk a Prímás Palota egyedülálló rózsaszín árnyalatú épületét, ahogy a Carlton Hotel, avagy a régi Vigadó (Redut) történelmi épületeit is. Habár a Városi Színház impozáns épülete megjelent néhány ajándéktárgyon, de sokkal több figyelmet is kaphatott volna, főként mivel a színház és az előtte lévő Ganymedes díszkút a turisták egyik kedvenc fotózkodási helye.

Ugyan ez volt a helyzet a Grassalkovich-palota (Elnöki palota) esetében is, amely szintén csak kis mértékben jelenik meg a szuveníreken. Pozsony egyik igazi ékessége a Kék templom, amely a szuvenírek esetében szintén a háttérbe szorult.

Ugyanakkor a híres szlovák bóvlik – Čumil, Schöne Náci vagy Napóleon katonája viszonylag gyakran jelennek meg. Ebbe nem is akarunk belekötni, hisz tény, hogy a turisták körében nagyon népszerű köztéri szobrokról van szó.

4.Koronázóváros? Hol?

A pozsonyi szuvenírek egyik fő hiányossága, hogy szinte egyik sem hangsúlyozza ki, hogy éppen egy koronázóvárosban járunk. Pozsony esetében számos olyan emléktárgyat várnánk, amelyen a pozsonyi koronázásokat ábrázoló képek jelennének meg, illetve azok az uralkodók, akiket itt koronáztak meg.

Habár csak kisebb számban, de találtunk olyan ajándéktárgyakat (főként hűtőmágneseket), amelyeken a történelmi Pozsonyt ábrázoló régi festmények és litográfiák jelennek meg. A pozsonyi múzeumokban több értékes alkotás tekinthető meg a koronázóváros, a pozsonyi vár és a Duna látképével. Szintén fennmaradtak régi képeslapok és fényképek, amelyek szuvenírek formájában nagyon szépen be tudnák mutatni a régi Pozsony történelmét.

5.Miért nincs retró Pozsony?

Pozsony történelméhez tartoznak a szocialista korszakban épült emblematikus építmények is. Egyes pozsonyi idegenvezetők nagyon ügyesen felfedezték ezt a rést a pozsonyi idegenvezetői piacon és olyan városi sétákat kínálnak, ahol Pozsony érdekes szocialista épületeit mutatják be. Miért nincs ez így a szuvenírek esetében is?

Sokan még emlékeznek a szocialista Csehszlovákia időszakával összeköthető számos retró tárgyra, amelyek egykor a csehszlovák háztartások elmaradhatatlan részei voltak. Nos, a rengeteg amerikai és angol reklámtábla helyett, sokkal eredetibb lenne egy régi csehszlovák reklámplakátot, tárgyat vagy más érdekességet feleleveníteni a nosztalgiázni vágyók kedvéért. „Csehszlovák retró” kategóriában csupán kisvakondos szuvenírekre bukkanntuk, de azokból tényleg sokra.

Végezetül egy pozitív megjegyzés…

6. Nagyon tehetséges alkotóra találtunk.

A szuvenír üzletekben kínált ajándéktárgyak közül kiemelkedtek a Pozsonyt bemutató különböző színes és vidám rajzok. Megtudtuk, hogy Tommi Berger, pozsonyi alkotó készíti (rajzolja) ezeket a képeket. Nagyon színvonalas rajzokról van szó, amelyek hűtőmágneseken, táskákon, képeslapokon, alátéteken vagy noteszeken is megjelennek. Igazán vonzó a gazdag színviláguk, és a képek a régi Pozsony hangulatát idézik.

Berger munkái mellett volt néhány hasonló friss és fiatalos alkotás a pozsonyi szuvenírek között, amelyek sokkal nagyobb figyelmet és teret érdemelnének, mivel új és érdekes szemszögből mutatják be a várost.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »