A portugál orvosoknak választaniuk kell élet és halál között

A portugál orvosoknak választaniuk kell élet és halál között

A portugál kórházak szinte az összeomlás szélén állnak a koronavírusos betegek állandó növekedése folytán. Az egészségügyi intézményeket elárasztják a betegek, az orvosoknak pedig választaniuk kell, ki kaphat és ki nem mesterséges lélegeztetést.

Miguel Guimarães, az Orvosi Kamara elnöke drámainak és elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. „Nyomasztó, hogy az egészségügyi dolgozók nem menthetnek meg minden életet. A betegek számának brutális növekedése miatt választaniuk kell, ki részesül előbb ellátásban, ki kerül lélegeztetőgépre. Attól tartok sokan kiégnek majd és elhagyják a pályát”- fogalmazott az elnök.

Hírdetés

Portugáliában hosszú ideig ellenőrizhető volt a fertőzések és a kórházi felvételek száma. A helyzet romlását az idézte elő, hogy a kormány viszonylag „szabad” karácsonyt adott az embereknek, az otthoni látogatók számának korlátozása nélkül. Ennek következménye az elmúlt hetekben vált láthatóvá: a fertőzések száma az egekbe szökött – a 10,5 millió lakosú országban a napi tízezer új pozitív eset már nem meglepő. Körülbelül 150 ember hal meg naponta.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében az ország múlt péntek óta ugyanolyan zárlatban van, mint tavaly márciusban és áprilisban.

A cél az, hogy az emberek otthon maradjanak, minél kevesebbet tartózkodjanak a saját háztartásukon kívül. Az üzletek többsége zárva tart, az utóbbi hónapokban nyitva tartó kávézók és éttermek is bezártak. Aki munkába jár annak – csak úgy mint nálunk – munkáltatói nyilatkozatra van szüksége. Az alap- és középiskolákban azonban folytatódik a tanítás, ami az orvosok szerint tarthatatlan. Ezért arra kérik António Costa miniszterelnököt, hogy biztosítson távoktatást legalább 12 éven felülieknek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »