A pollenallergiás orrpanaszok kezelése

A pollenallergiás orrpanaszok kezelése

Javában tart a pollenszezon, az allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet. Nem mindegy, milyen szert választunk.

„A megfázás és nátha esetén használt orrcseppekkel valószínűleg már mindenki találkozott élete során. Remek segítséget nyújtanak egy-egy betegség idején, ha az orrdugulással, orrfolyással is jár. Ezek a készítmények azonban csakis a betegség idején, a betegtájékoztatóban megadott, általában 7-10 napig használhatóak. Ha ennél hosszabb ideig alkalmazzuk, akkor az orrnyálkahártyát is tönkretehetjük” – hívta fel a figyelmet dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa – írja a Házipatika.com.

A szakember azt javasolja, allergia esetén ne ezeket keressük, hanem a kimondottan allergia elleni orrcseppeket, orrspray-ket, amelyeket huzamosabb ideig, akár egész szezonban használhatunk. Segítségükkel hatékonyan gátolható többek között az orrnyálkahártya megduzzadása, a fokozott orrváladékozás és a kínzó tüsszögés inger is. Mivel hatásukat közvetlenül az orrnyálkahártyán fejtik ki, az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan megszüntetik.

Hírdetés

Kiegészítő kezelésként hasznos lehet a tengervizes orrspray használata is, amellyel eltávolíthatjuk a polleneket az orrnyálkahártyáról. Allergiás időszakban e célra orrmosó is bevethető: ilyenkor egy irrigátorba meleg vizet töltünk, majd ebben feloldjuk az optimalizált sóarányú keveréket. A nagyobb mennyiségű oldat a teljes orrüreg átmosását lehetővé teszi. Fontos, hogy ne kísérletezzünk otthoni előállítással, orrirrigáláshoz csak az erre a célra kifejlesztett, a szervezet számára ideális pH-értékű izotóniás oldatot használjunk.

Az allergiás tünetek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben. Ez függ az időjárási viszonyoktól is, azaz a tünetek évenként különböző erősségben jelentkezhetnek. Általában a nem megfelelően kezelt allergia tünetei idővel rosszabbodnak, így ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ellenkező esetben allergiás szövődményként akár asztma is kialakulhat.

Ezen felül akkor is érdemes szakember segítségét kérni, ha a korábban használt szerekkel már nem érjük el azt a hatást, mint korábban. Ha napközben is jelentkeznek tüneteink, valamint az éjszakai pihenésünket is zavarja az orrdugulás és tüsszögés, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, személyre szabott kezelést állít össze.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »