A politika behatolt az atomerõmûbe


„A politika behatolt az atomerőműbe.” (Dr. Petz Ernő)

Dr. Petz Ernő véleményének egy rövid részletétét, annak okán tesszük közé, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága, 2019. június 4-én sorra kerülő ülésén meghallgatja Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úrhölgyet.
„Ahány kormányváltás, annyi politikai indíttatású teljes vezetésváltás a szakmai követelmények háttérbe szorulása mellett, átszervezésekkel, leváltásokkal, bizonytalan átmeneti időszakokkal, a nélkülözhetetlen munkahelyi nyugalom és stabilitás veszélyeztetésével, amiért a kormányokat súlyos felelősség terheli. A nukleáris biztonsági kultúrát ezzel elsősorban nem az atomerőmű, hanem a politika torpedózta meg. Az üzemzavar a rendszerváltozás veszteseit nyomorítja tovább, a nagy értékű közvetlen kár és a jelentős termeléskiesés miatt. Hogy kik a vesztesek, azt tehát tudjuk. De vajon kik az igazi felelősök, vagy netán a nyertesek? És ha tudjuk, akkor mi van? Hiszen az elfuserált, igazságtalan, sokakat megnyomorító gazdasági rendszerváltozás felelősei is itt élnek közöttünk. Ők köszönik, jól vannak, meggazdagodtak, hiszen ügyesen politizáltak. Együttműködtek és üzleteltek a Valutaalappal, a Világbankkal, a befektetőkkel és egymással, miközben az erkölcsi normákról megfeledkeztek, mint Pakson a nukleáris biztonság elsődlegességéről.”

Hírdetés

A paksi szindróma1 Szindróma: tünetcsoport; a betegségre jellemző tünetek összessége. A Paksi Atomerőműben április 10-én bekövetkezett súlyos üzemzavar nem véletlen, hanem valószínűsíthető üzemi esemény volt. Ugyanolyan következmény, mint a rendszerváltozás számos negatív jelensége, és semmiképpen sem ok nélküli. A politikai küzdelmek és a háttérben meghúzódó érdekviszonyok közvetett produktuma. A hozzávezető út jól jellemzi a politikai kultúra teljes hiányát, a rendszerváltozás kudarcát: valódi szindróma, amely magán viseli a beteges rendszerváltozás minden tünetét. Külön jelzés értékű, hogy a tünetek még ott is diagnosztizálhatók, ahol legkevésbé szabadna: az ország egyetlen atomerőművében. A politika behatolt az atomerőműbe.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »