A Pogány Erzsébet-emlékkönyv bemutatója Somorján

Az adventi várakozás idején, a nyilvánosság előtt mutatták be Pogány Erzsébet emlékkönyvét szülővárosában, Somorján, december 11-én.

A Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt a tisztelőivel, olyan emberekkel, akik közel álltak Erzsikéhez, szerették őt barátként, munkáltatóként, illetve felnéztek rá munkássága elismeréseként.

A visszaemlékezések sorát Cserháti László, a budapesti Széchenyi Társaság alelnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy

s ezért a szerepéért 2018. szeptember 21-én posztumusz a Széchenyi Társaság Díjával tüntették ki. A laudáció teljes szövege itt olvasható.

Ezt követően Erzsikéről egyik legrégebbi munkatársa, Oriskó Norbert emlékezett meg.
Mint elmondta, nővéreként tisztelte és szerette őt, akivel a közös munka gyümölcseként alapították meg a Felvidék.ma hírportált 2006-ban.

Mint mondta, olyan asszony volt, aki mindig törődött a munkatársaival. „Köszönjük mindazt, amivel megajándékozott bennünket, és születésnapja alkalmából fogadjuk e könyvet, érte pedig ejtsünk egy könnycseppet” – mondta Oriskó Norbert.

Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója a könyv kapcsán elmondta, hogy azt a Szövetség a Közös Célokért társulás pályázati forrásból adta ki, a szerkesztésében közreműködött a Pogány család és Oriskó Norbert szerkesztőként.

és olyan írásokat is, amelyeket a temetése napján és azt követően küldtek az egykori munkatársai, barátai. Az ő iránymutatása szerint folytatjuk tovább a megkezdett munkát.

Ezt követően egy közös beszélgetésen emlékeztek meg Pogány Erzsébetről.
A beszélgetésen részt vett Bauer Edit volt EP-képviselő, aki az Erzsébettel közös múltra és a megismerkedésükre tekintett vissza. Visszaemlékezésében kiemelte Erzsike kapcsolati tőkéjét, mellyel összehozta az embereket, s még azokon is segített, akikkel konfliktusa támadt.

Hírdetés

„Túl tudott lépni azokon a konfliktusokon, melyeken az emberek nagy része rágódik” –hangsúlyozta Edit asszony.

Mesélt az Együttélés soraiban végzett, annak érdekében kifejtett közös munkájukról, hogy a szlovákiai magyaroknak saját pártjuk legyen.

Emléke megfelelő helyen és kezekben van a köztudatban és a korábban általa vezetett SZAKC társulásnál.

Majd Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alapító elnöke, az Esterházy Emlékbizottság elnöke beszélt arról, hogy a világszövetségi munka során ismerkedett meg Erzsébettel, aki egyenes ember volt, s fáradhatatlanul munkálkodott a magyar közösségért.

Mint elmondta, Erzsike kitartó munkájának köszönhetően a Rákóczi Szövetség elnökségének döntése értelmében az Esterházy Emlékbizottság 2014-ben Esterházy Emlékéremmel tüntette ki az általa vezetett Felvidék.ma hírportált. Bejelentette, hogy Erzsébet emlékére szeretnének egy Pogány Erzsébet Díjat létrehozni, amit olyan személy kap majd, aki követendő példának tekinti Erzsébetet, mint közéleti embert.

A SZAKC tagszervezete nevében és Erzsi barátjaként emlékezett néhány kedves anekdotát is felidézve Rubovszky András, a budapesti Széchenyi Társaság elnöke. Ezt követően bejelentette, hogy szívesen venne részt alapítóként a Pogány Erzsébet Díj létrehozásában.

– szögezte le Rubovszky.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja a komáromi találkozót említette, amikor Erzsébet ádáz harcok után olyan profi sajtóértekezletet szervezett és vezetett, ahol több mint kétszáz újságíró regisztrált és vett részt. „Ő magát háttérembernek vallotta, de mindig tette, amit kellett és egy olyan szervező volt, aki indíttatást adott nekünk, magyaroknak. Hozzá hasonlóan tegyünk annyit, mint ő…” – mondta Bárdos Gyula.

Végül Erzsike férje írta le azt a meghatottságot, amit az emlékkönyv kapcsán érez, továbbá amiatt, hogy ilyen szép számban gyűltek össze az emlékére rendezett könyvbemutatón. Ezt követően a résztvevők Erzsike sírjához mentek, hogy leróják kegyeletüket.

A könyvbemutatón közreműködött Méry Rebeka, aki felvidéki dalokat énekelt.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »