A PNL támogatja az elõrehozott választásokat

A Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrt (PNL) tĂĄmogatja az előrehozott vĂĄlasztĂĄsok kiĂ­rĂĄsĂĄt, a kezdemĂŠnyezĂŠs sikerĂŠhez azonban tovĂĄbbi partnerekre van szĂźksĂŠg – szĂśgezte le szerda este Ludovic Orban kormĂĄnyfő.

A liberĂĄlis pĂĄrtelnĂśk rĂĄmutatott, alakulata mĂĄr szeptemberben, a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄny kezdemĂŠnyezĂŠsekor az előre hozott vĂĄlasztĂĄsok mellett foglalt ĂĄllĂĄst, mivel “most a nĂŠpakarat teljesen eltĂŠr attĂłl a nĂŠpakarattĂłl, amely a jelenlegi ĂśsszetĂŠtelĹą parlamentet generĂĄlta”.

Hírdetés

“Mi tĂĄmogatjuk az előrehozott vĂĄlasztĂĄsokat, de kĂŠrdĂŠs, hogy lennĂŠnek-e partnerek ehhez. Egyelőre csak az USR-PLUS SzĂśvetsĂŠg jelezte, hogy egyetĂŠrt ezzel, mĂĄsokat nem igazĂĄn lelkesĂ­t az előre hozott vĂĄlasztĂĄsok Ăśtlete. Az embereknek meg kell ĂŠrteniĂźk: egy dolog a politikai diskurzus, ĂŠs mĂĄs dolog a gyakorlati megvalĂłsĂ­tĂĄs lehetősĂŠge” – fogalmazott Orban a B1 televĂ­ziĂł mĹąsorĂĄban.

Hozzátette, az alkotmány által előírt eljárás szerint a tisztségben levő kabinet megbuktatása után a parlamentnek el kell utasítania két kormány beiktatását ahhoz, hogy az államfő feloszlassa a törvényhozást és kiírhassa az előre hozott választásokat.

“A PNL-nek ĂŠs az USR-nek szĂźksĂŠge van mĂŠg partnerekre, azaz a tĂśrvĂŠnyhozĂłk mintegy 50 szĂĄzalĂŠkĂĄnak vĂĄllalnia kell, hogy egymĂĄs utĂĄn kĂŠtszer a kormĂĄny beiktatĂĄsa ellen szavaz. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy mi kormĂĄnyvĂĄlsĂĄgot idĂŠzĂźnk elő, ĂŠn lemondok vagy pĂŠldĂĄul a kĂŠtfordulĂłs polgĂĄrmester-vĂĄlasztĂĄs okĂĄn vagy mĂĄs okbĂłl bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄnnyal megbukik a kormĂĄnyunk, ĂŠs beiktatnak egy mĂĄsik kabinetet” – magyarĂĄzta a miniszterelnĂśk.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »