A PET-palackok visszaváltása nem helyettesíti a szelektálást

A PET-palackok visszaváltásának bevezetésével nem szűnik meg a szelektív szemétgyűjtés – reagált a környezetvédelmi minisztérium a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO SR) bírálatára, amely csütörtökön felvetette, hogy a visszaváltási rendszer bevezetésére elköltött több millió euró helyett a szemét szelektálását kellene hatékonyabbá tenni.

Zuzana Onufer, a tárca sajtóosztályának munkatársa elmondta, a gyártók és a kereskedők elsöprő többsége eddig konstruktívan állt hozzá a törvény kidolgozásához a minisztériummal folytatott tárgyalások során.

Hírdetés

A környezetvédelmi minisztérium reményei szerint a visszaváltás bevezetése után a palackok 90 százalékát sikerül újrahasznosítani, a külföldi tapasztalatok ezt támasztják alá. A kereskedelmi szövetség viszont azt állítja, hogy az uniós célkitűzést, vagyis a 90 százalékos újrahasznosítást a visszaváltás bevezetése nélkül is sikerülne teljesíteni 2029-re.

A visszaváltás bevezetésének időpontját előzetesen 2022-re tűzte ki a tárca, a törvényjavaslat jelenleg második olvasatban van a parlamentben, szeptemberben fognak tárgyalni róla. A PET-palackok betétdíja a terv szerint 12 cent lesz, a fémdobozoké 10 cent.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »