A pénztárosok már rég lehagyták őket – béremelést követelnek a könyvtárosok

A pénztárosok már rég lehagyták őket – béremelést követelnek a könyvtárosok

Újabb állami ágazat, ezúttal a kulturális szféra dolgozói követelnek béremelést. Kérésük nyomatékosítására a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete petíciót adott át hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának.

A dokumentumot 3000-en, az érdekvédelmi szervezet tagjai mellett a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók mintegy harmada aláírta.

Hírdetés

Mint írják, a kulturális intézményekben dolgozók fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg bizonyos kiskereskedelmi láncokban a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal bíró levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100 ezer forinttal kevesebb. Ekkora fizetés is csupán az országos intézmények némelyikében lehetséges: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot, és a munkatársak legalább kétharmadának bére sem haladja meg a bruttó 180 ezret, a középfokú végzettségű munkavállalókat megillető garantált bérminimumot.

Csóti Csaba, a szakszervezet elnöke az állami hírügynökségnek azt mondta: tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban az ő számításaik nem támasztják alá. A szakszervezet a bérpótlék 50 százalékos emelését követeli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »