A pénznek van szaga. Egy rendőrkutya 1,2 millió eurót szagolt ki a düsseldorfi repülőtéren

A pénznek van szaga. Egy rendőrkutya 1,2 millió eurót szagolt ki a düsseldorfi repülőtéren

Nyitókép: DPA

Bevetésének első fél éve alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légi utasoknál egy speciálisan kiképzett német rendőrkutya a düsseldorfi repülőtéren – közölte a repülőtéri vámhivatal.

Luke, a hároméves juhászkutya jelenleg az egyetlen olyan rendőrkutya Németországban, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszimatolja azokat személyeket, akik nagyobb mennyiségű készpénzt visznek magukkal.

A düsseldorfi repülőtéren Luke az elmúlt hat hónapban 21 utas esetében szagolt ki nagy mennyiségű készpénzt 1,2 millió euró összértékben, bár a vámosok végül mindegyik esetet rendben lévőnek találták.

Hírdetés

A pénznek igenis van szaga – magyarázta Sabine Mohren kutyakiképző, hozzátéve, hogyminden valutának más a szaga a felhasznált papírtól és festékanyagoktól függően. Luke-ot euró, dollár, angol font és török líra kiszimatolására képezték ki.

A különleges kiképzésű rendőrkutya egyhuzamban legfeljebb 20 percig szaglászhatja az utasokat, utána legalább ilyen hosszú szünetet kell tartania, hogy újra kitisztuljanak a szaglószervei.

A düsseldorfi vámosok remélik, hogy Luke az elkövetkező években még további eurómilliókat szagol ki az utasoknál.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »