A Pellegrini-kabinet jóváhagyta az azonosító számok bevezetését

A jelenlegi személyi számot a természetes személyek azonosító számai válthatják fel. A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot. A belügyminisztérium szerint a személyi számok már nem felelnek meg a mai informatikai rendszerek által támasztott igényeknek.

A belügyminisztérium szerint 2053-tól kezdve problémát jelentene a személyi számok generálása során a duplicitás elkerülése.

Denisa Saková belügyminiszter szerint az új, jelentéstartalom nélküli azonosító számok bevezetésének gondolata még a kétezres évek közepén merült fel. A javaslat értelmében az állampolgárok a jövőben a természetes személyek jelentéstartalommal nem bíró azonosító száma segítségével kommunikálnának a közigazgatási szervekkel.

Hírdetés

Ez egy 10 számjegyű, véletlenszerűen generált számsor lenne, amelyet a hivatalos iratokon is feltüntetnének. Emellett létezne egy titkos alapazonosító is, melyet az egyes informatikai rendszerek közötti adatforgalom lebonyolítása során használnának a természetes személyek azonosítására.

Ebből az alapazonosítóból hoznák létre az úgynevezett szektorazonosítót, melynek segítségével tartanák nyilván az egyes intézmények a természetes személyeket. Saková szerint elképzelhető, hogy a törvény 2020. április 1-jével hatályba lép.

A belügyminiszter szerint a parlament ebben a ciklusban már nem fogja megvitatni a törvényjavaslatot, így annak végleges elfogadása már az új kormány és parlament dolga lesz.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »