A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy eltörölték a kötelező nyelvvizsgát

A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy eltörölték a kötelező nyelvvizsgát

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözölte a kötelező nyelvvizsga eltörlését. Mint ismert, a mai napon Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését.

Az utóbbi hónapokban több szakmai szervezet kérte a kormányt arra, hogy vonja vissza a rendelkezést, mivel jelentős károkat okozott volna a felsőoktatásban és a munkaerőpiacon. 

A rendelkezés visszavonását a Pedagógusok Szakszervezete üdvözölte, mint a közleményükbe írják: 

Hírdetés

Korábban több nyilatkozatban, tárgyaláson (például a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács ülésein) is határozottan kérték: törölje el a kormány a kötelező nyelvvizsgát, amelyet a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez követelt meg.

A PSZ egyetért azzal, hogy a fiatalok egyre nagyobb arányban beszéljenek legalább egy idegen nyelvet, ugyanakkor a kormányrendelet olyan elvárásokat támasztott a diákokkal szemben, amelyekre a közoktatás nem készíti fel őket. Jelenleg az idegen nyelv oktatásának követelményei nem fedik le a nyelvvizsgák követelményrendszerét.

A szakszervezet szerint  pedagógusképzést is ellehetetleníti a kormányrendelet, hiszen például 2016-ban a felsőoktatásba felvett tanulók alig több mint felének (55 százalék) volt nyelvvizsgája, míg a pedagógusképző intézményekbe jelentkezőknél ez alig haladta meg a 40 százalékot, és azóta sem történt érdemi javulás.  


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »