A Pécsi Egyházmegye teremtésvédelmi hete: A hét nap csodája – A negyedik nap

A Pécsi Egyházmegye teremtésvédelmi hete: A hét nap csodája – A negyedik nap

A hét nap csodája című segédanyag ismertetésével – Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája megjelenésének évfordulójához kapcsolódva – a Pécsi Egyházmegye tematikus hetet indított közös otthonunk, a Föld védelméről.

A hét nap csodája című segédanyag mai szakasza a megújuló energiát és a világ szeméttermelését állítja a középpontba.

„Akkor megint szólt Isten: »Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától. Ezek határozzák meg az ünnepeket, a napokat és az éveket. Fényeskedjenek az égbolton, s világítsák meg a földet.« Úgy is lett. Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat is. Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsanak a földnek, uralkodjanak a nappal és az éjszaka fölött, s válasszák el a világosságot meg a sötétséget. Isten látta, hogy ez jó. Este lett és reggel: a negyedik nap.” (Ter 1,14–19)

A segédanyag a teremtéstörténet negyedik napja kapcsán a hazai barlangok és hőforrások bemutatásától kezdve a geotermikus és megújuló energia felhasználásán át a komposztálás fontosságáig számos hasonló témakörről tesz említést. Amellett, hogy meghozza a kedvet ahhoz, hogy felkeressük Magyarország természeti kincseit, óva int a káros anyagok kibocsátásának növelésétől, sőt tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy miként csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat a megújuló energiahordozók használatával vagy éppen a szeméttermelés minimalizálásával.

Mindemellett érdemes kiemelni a „Ne vásárolj!-nap” kihívást, amelyre szintén kitér a segédanyag. Az egyre elterjedtebb kezdeményezés arra ösztönöz, hogy csatlakozzunk azokhoz a társainkhoz, akik az év egyik meghatározott napján (novemberben) nem vesznek semmit a teremtésvédelem érdekében.

A fenntartható fejlődés a klasszikus megfogalmazás szerint azt jelenti: „eleget tenni a ma élő generációk szükségleteinek anélkül, hogy veszélyeztetnénk a jövő nemzedékek szükségleteit”. A Föld tartalékai azonban végesek, a népesség pedig még mindig növekszik. Meddig növekedhetünk? És mit jelent valójában a fejlődés?

Hírdetés

Imádkozzunk!

Istenünk, köszönjük, hogy bővelkedhetünk áldásaidban. Hálaadással állunk meg előtted, amikor azt ígéred, hogy magvetőként felhasználsz bennünket, és öntözésedet ígéred. Te hozd fel napodat mindenre és mindenkire, hogy mindannyian észrevegyük, Tőled függ az életünk! Add, Urunk, hogy ezt a viszonyt soha ne cseréljük fel, hanem felismerjük, Te vagy minden élet forrása! Jézus Krisztusért, ámen.

A PDF ITT tölhető le.

Forrás: Pécsi Egyházmegye/Teremtesunnepe.hu

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »