A PDSZ szerint adminisztrációs eszközökkel próbálják megakadályozni a pedagógusok sztrájkját

A PDSZ szerint adminisztrációs eszközökkel próbálják megakadályozni a pedagógusok sztrájkját

A csütörtökön kétórás szolidaritási sztrájkot tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének munkabeszüntetése mellett. Ám most úgy tűnik, hogy adminisztrációs okokból csak kevesen tudnak majd részt venni a március 14-ei sztrájkban.

A PDSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy

„a tankerületekben kifejezetten adminisztrációs eszközökkel akarják hátráltatni a csütörtöki szolidaritási sztrájkot. Több helyen sem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Hírdetés

Szűcs Tamás az Alfahírnek úgy nyilatkozott, hogy a 60 tankerületből, mindössze négyben született megállapodás, amely annak köszönhető, hogy a tankerületek és a centrumok (összesen 104 helyről) egyszerre küldték vissza a PDSZ ajánlatát.

A PDSZ elnöke elmondta: A probléma az volt, hogy mind a 104 helyen (60 tankerület, 44 centrum – szerk.) csütörtökön délre várták személyesen a PDSZ delegált tagjait. Azonban a szakszervezetnek nincs elég képviselője, hogy országszerte 104 helyen – ráadásul egy időben – mindenhol meg tudjon személyesen állapodni a tankerületekkel és a centrumokkal. 4 tankerülettel egyébként meg is történt múlt hét csütörtökön az aláírás, míg további tankerületekkel szóbeli megállapodás történt azon a napon.

Azonban azokkal a tankerületekkel, amelyekkel csak szóban állapodtak meg, többségükben hétfőre már elzárkóztak a megállapodástól. Ez esetben a szakszervezet fordulhatna bírósághoz, ám mivel már 5 napon belül van a március 14-ei szolidaritási sztrájk, így már jogi úton sem tud segítséget kérni a PDSZ.

Szűcs Tamás szerint egy egész napos ágazati sztrájk esetén, fel kell készülnie a PDSZ-nek arra az esetre is, hogy ismételten adminisztrációs eszközökkel próbálják meg ellehetetleníteni a pedagógusok munkabeszüntetését. Így ezért jóval korábban kezdi meg az egyeztetést a munkáltatókkal és ha nem születik megállapodás akkor azonnal jogi útra terelik, ahol a bíróságnak – a törvény szerint – néhány nap alatt döntenie kell.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »