A parlamenti képviselők havi 5000 eurót keresnek, de legkésőbb januártól jön a bércsökkentés

A parlamenti képviselők havi 5000 eurót keresnek, de legkésőbb januártól jön a bércsökkentés

Mióta a koronavírus gazdasági következményeinek súlyosságáról is egyre több hír jelenik meg, egyre többen teszik fel a kérdést, mi lesz a parlamenti képviselők tavaly 5000 eurósra hízlalt fizetésével. Ők vajon viselik-e a közelgő gazdasági válság következményeit.

A mai ellenzék már megpróbálta meglovagolni a témát. Marián Kotleba (ĽSNS) a parlament legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a képviselői fizetéseket a harmadukkal rövidítsék meg, legalább a válsághelyzet idejére – írta az Aktuality.sk.

Mindezt azonban Kotleba úgy csinálta, hogy biztos legyen a bukás: eljárási indítványként terjesztette be a módosítást, csakhogy eljárási indítvánnyal nem lehet törvényt módosítani.

Jozef Bubnár (OĽANO) parlamenti képviselő a facebookon úgy fogalmazott:

„Még ha mind a 150 képviselő meg is szavazta volna az indítványt, akkor sem változtatott volna semmin. (…) Kotleba ezt pontosan tudta, de így elérte, amit akart, kiírhatott egy facebook-bejegyzést, hogy ezek a telhetetlen disznók nem akarják csökkenteni a fizetésüket”

Hírdetés

Kotleba javaslatát egyébként csak az ĽSNS szavazta meg (még a Smer sem).

Ha nem is a harmadával, a képviselői fizetések így is csökkenni fognak. Egy 2010-ben, Miroslav Beblavý (akkor még SDKÚ) által javasolt módosítás értelmében a parlamenti képviselők fizetése nem csak a mindenkori átlagbértől függ, hanem a költségvetési hiány nagyságától is. A koronavírus gazdasági következményei miatt pedig borítékolható a deficit szárnyalása.

A tíz éve hatályban lévő szabály szerint, ha a deficit 7 százaléknál magasabb, a képviselők fizetését 15 százalékkal vágják vissza, 5-7 százalék esetén 10 százalékkal csökken a fizetésük, 3-5 százalék esetén 5 százalékos visszavágásra számíthatnak.

Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter viszont nagyjából 9 százalékos deficitre számít az idén. A koronavírus egyelőre még ismeretlen nagyságú károkozása mellett ott vannak az előző kormány által hamarjában elfogadott szociális csomagok terhei, amelyek a papírra vetett félmilliárd helyett 1,9 milliárdos deficitet sejtetnek.

Jelenleg egy nem Pozsonyban élő parlamenti képviselő minden juttatással együtt 5200 eurót vihet haza havonta, a Pozsony megyében állandó lakhellyel rendelkező pedig 4900 eurót. 2018-ban a fizetésük 3500 illetve 3300 euró volt, majd a Smer-SNS-Most-Híd koalíció eltörölte a parlamenti fizetések befagyasztásáról szóló törvényt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »