A parlament vizsgálja a Panama-iratok egyik magyarját

A parlament gazdasági bizottsága megvizsgálja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt vezérigazgatójának, Erős Jánosnak a panamai offshore-botrányban előkerült ügyét – közölte Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke a testület szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, Erős János – aki 2002-től 2010-ig volt az állami tulajdonú MFB vezérigazgatója – 2007 és 2009 között offshore cégeivel osztrák befektetési alapokkal üzletelt. A gazdasági bizottság arra kíváncsi, hogy ez milyen károkat okozhatott a magyar gazdaságnak – tette hozzá.

Erős János bizottsági meghallgatását a két hét múlva esedékes ülésen tervezik – közölte Bánki Erik, akit emellett arra is felhatalmazott a gazdasági bizottság, hogy különböző vizsgálati anyagokat kérjen be. Albizottság létrehozása egyelőre nincs napirenden – folytatta –, de ha olyan szálak kerülnek elő, amelyek bonyolítják és hosszabbá teszik a vizsgálatot, akkor elképzelhető egy külön testület felállítása.

Ezért csak Erőst veszik elő

Arra a felvetésre, hogy miért csak Erős Jánost tervezik meghallgatni, miért nem vizsgálják például Kerényi János fideszes országgyűlési képviselőt, Andy Vajna filmügyi kormánybiztost vagy Matolcsy György jegybankelnököt, a bizottsági elnök azt válaszolta: azért Erős János ügyét vizsgálják, mert egy állami tulajdonú nagyvállalat vezetője volt, amikor részt vett az említett ügyletben.

A fideszes politikus kérdésre elmondta azt is, hogy az offshore cégekkel kapcsolatos LMP-s előterjesztést nem vették tárgysorozatba a szerdai tanácskozáson. Indoklásul úgy fogalmazott: Schiffer András LMP-s frakcióvezető indítványával több probléma is van, mert jelenleg európai uniós szinten sincs egységes szabályozás arra, hogy mi tekinthető adóparadicsomnak. Megjegyezte, hogy a napokban részt vett a témában egy brüsszeli konferencián, amelyen jelezte: a magyar kormány álláspontja szerint szűkíteni kell az adóelkerülés lehetőségeinek körét. Ehhez egységes EU-s szabályozásra és OECD-megállapodásra van szükség – közölte Bánki Erik.

A NAV vizsgálódik a Panama-iratok miatt

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a fent említett Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »