A parlament tegnap foglalkozott a szivárványos zászlók kifüggesztésének betiltására vonatkozó javaslattal is

A parlament tegnap foglalkozott a szivárványos zászlók kifüggesztésének betiltására vonatkozó javaslattal is

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői szerdán a szexuális irányultságot hirdető mozgalmak és közösségek jelképei megjelenítésének tilalmáról szóló vitával fejezték be a 72. ülésszakot. A javaslatot Tomáš Taraba (független) és Gyimesi György (OĽaNO) képviselő nyújtotta be.

A vita során Ondrej Dostál (SaS) emlékeztetett arra, hogy a szivárvány nem az eltérő szexuális irányultság népszerűsítésének, hanem a toleranciának és a másság elfogadásának szimbóluma.

A Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és használatukról szóló törvény módosításának beterjesztői azt kívánják elérni, hogy a törvényből adódóan állami szimbólummal ellátott állami szervek, közintézmények épületeire tilos legyen kifüggeszteni bármiféle szexuális irányultságot, ideológiát népszerűsítő mozgalom, szervezet, közösség jelképét.

Hírdetés

Mindezek megvitatása mellett a plénum szerdán úgy döntött, hogy a költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvény módosítását a parlament következő rendes ülésén tűzik napirendre. A második olvasatban lévő törvénytervezetet témáját többször elnapolta a parlament, holott a kormány már 2020. szeptember 30-án jóváhagyta. Az erről szóló vitát a koalíciós partnerek közötti véleménykülönbségek jellemezték.

Az ülésnap végén a képviselők az idei költségvetés módosításáról szóló, rövidített jogalkotási eljárásra vonatkozó javaslattal is foglalkoztak. A parlament pénzügyi bizottságának elnöke, Marián Viskupič (SaS) bírálta, hogy a költségvetés módosításáról szóló előterjesztésben nincs egyértelműen megfogalmazva, hogy az adott pénzeszközök kinek és milyen módon történő támogatására szolgáljanak. Ha a javaslat második olvasatba kerülne, Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint a kormány módosító javaslatot nyújtana be, melyben részletesebben meghatározná a pénzeszközök felhasználását.

Ma (október 6-án) délelőtt a képviselők az oktatásügy tárca javaslatait vitatják meg. A délutáni kérdések óráját követően a Smer-SD kezdeményezésére rendkívüli ülésre kerül sor.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »