A parlament szerdán tárgyalja Ľ. Galko (SaS) állítólagos visszaéléseit

A parlament szerdán tárgyalja Ľ. Galko (SaS) állítólagos visszaéléseit

A parlamenti képviselők a szerdai ülésen foglalkoznak Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter állítólagos visszaéléseivel a katonai hírszerzéssel (VOS) összefüggésben.

Ezt a programpontot Peter Šuca (Smer-SD) indítványozta kedden a koalíció nevében. A 93 képviselő által támogatott javaslat alapján a téma szerdán, február 14-én délután 14.00 órakor kerül napirendre.

A parlament múlt héten rendkívüli ülésen tárgyalta a szlovák hadsereg korszerűsítését, melynek során többször is felmerültek Galko állítólagos túlkapásai a minisztériumnál.  

Hírdetés

Ha a  Ľubomír Galko (SaS) exminiszter katonai hírszerzéssel való visszaéléséről szóló információ igaz, Galkónak nincs keresnivalója a politikában – jelentette ki újságíróknak kedden Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. Hozzátette: csak a sajtóban megjelent információkra támaszkodik. Kíváncsi lenne ugyanakkor az igazságra, mégpedig Galko szájából szeretné azt hallani.  

Galko blogbejegyzésben reagált a vádakra, melyben kifejtette, hogy a Smer-SD egy hétéves, az újságírók lehallgatásáról szóló „álügyet” húzott elő, és a több éves információkat most „új fejleményekként” próbálja eladni az újságíróknak. Galko szerint a Smer-SD azért akarja lejáratni őt és az SaS-t, mert a belső felmérések eredményei a Smer-SD mélyrepülését mutathatják, illetve Galko népszerűségét az idősebb választók körében.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a szóban forgó ügyben indított vizsgálat 2015-ben azzal az eredménnyel zárult, hogy Galkónak nem volt köze a lehallgatások elrendeléséhez, a katonai hírszerzés tisztjei nem az ő utasítására, hanem önállóan cselekedtek az információs-technológiai eszközök (ITP) bevetése során. Hozzátette: a vizsgálatot és a bizonyítási eljárást a Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter vezette rendőrség végezte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »