A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a törvényhozás következő ülését csak szeptember 1-re hívja össze. Ekkor tárgyalják újra az államfő, Zuzana Čaputová által megvétózott jogszabályokat.

Kollár eredeti terve szerint a parlament már szerdán összeült volna, ha sikerült volna az elnöki vétó megtöréséhez szükséges számú képviselőt összegyűjteni. Az államfői vétó megtöréséhez az összes képviselő fele plusz egy szavazat, tehát 76 voks szükséges. 

Hírdetés

Čaputová még júliusban jelentette be, hogy megvétózza a ügyészségről, szóló törvényt, amely egyben a főügyész és a speciális ügyész kiválasztásának módját is megváltoztatná. A jogszabály elvben lehetővé tenné, hogy Daniel Lipšic korábbi politikus, jelenlegi sztárügyvéd versenybe szálljon a főügyészi tisztségért. Amennyiben a parlament szeptemberben megtöri a vétóját, akkor az elnök az Alkotmánybírósághoz akar fordulni a jogszabály miatt. 

Čaputová két másik törvényt is visszaküldött a parlamentbe. Az egyik lehetővé tenné, hogy a Közegészségügyi Hivatal a mobiltelefonon keresztül kövesse, valaki betartja-e a karantént, ha egy a világjárvány miatt vörösnek nyilvánított országban jár mielőtt az országba lép. A másik megvétózott jogszabály a gyermekek és az egészségkárosultak érdekeit képviselő biztosokról szól.

(czg)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »