A parlament folytatja a vitát a kormányról

A parlament folytatja a vitát a kormányról

POZSONY. A parlament hétfőn folytatja a pénteken megkezdett vitát Peter Pellegrini kormányáról. Még harmincnégy írásban jelentkezett képviselő vár felszólalásra, ami valószínűleg még órákig eltart. 2016-ban, amikor az előzőz, Robert Fico vezette kabinet kérte a parlament bizalmát, a plénum hat napig ülésezett.

A tárgyagyalás eredményeként a parlamentnek jóvá kellene hagynia a kormányprogramot, illetőleg bizalmat kellene szavaznia a kormánynak. Az ellenzék Miroslav Beblavýval az élen módosító indítványt nyújtott be, melyben a parlament arra kéri a kormányt, hogy április 15-ig rövidített eljárásban terjesszék a parlament elé a rendőrség munkáját szabályozó törvény módosítását, mely szerint a rendőrfőkapitány megválasztása nyitott módon kellene, hogy megtörténjen, illetőleg a rendőri felügyeletet is le kell választani a belügyi tárcáról.

Az ellenzék továbbá parlamenti bizottság létrehozását követeli Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás felügyelete céljából. A következő követelés, Dušan Kováčik speciális ügyészt szólítsák fel távozásra, illetve a kormány kötelezze magát, hogy április végéig előterjeszti aktualizált kormányprogramját, melynek részét képezi egy részletes terv arra nézve, mit tesznek a jogállamba vetett bizalom megújításáért.

Hírdetés

Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszternek, a Most-Híd képviselőjének, aki szintén részt vett a rendőrség munkáját szabályozó törvény előkészítésében, meggyőződése, miszerint a nevezett módosítást el lehet fogadni rövid idő belül, de nem rövidített eljárásban. „A rendőrfőkapitány személyét és a rendőrfelügyeletet illetően jó törvényre van szükségünk, amit gyorsan is meg lehet oldani, de azért mégsem három nap alatt. Egy olyan típusú törvényről van szó, mely megérdemli a tárcaközi egyeztetést” – jelentette ki.

Egyúttal az a véleménye, hogy Tibor Gašpar jelenlegi rendőrfőkapitány lecserélését illetően Tomáš Drucker belügyminiszter élhetne meglévő hatáskörével. A rendőrfőkapitányt ugyanis a belügyminiszter nevezi ki, és ő is váltja le. Nem kell tehát várnia a törvénymódosításra. „Számomra teljesen megfelel, ha él miniszteri hatáskörével, s ezt követően, nem túlságosan hosszú idő elteltével, a törvényt is el lehet fogadni” – jegyezte meg Žitňanská.

A kormányprogram vitájába eredendően 39 ellenzéki képviselő jelentkezett írásban. Pénteken öten kaptak szót. A koalícióból tényszerű észrevételeken kívül senki sem kért szót. A miniszterek sem éltek felszólalási lehetőségükkel. Az írásban jelentkező felszólalók után szóbeli jelentkezés után is lehetőség lesz a felszólalásra.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »