A parlament elfogadta, halaszthatóvá váltak a bankhitelek

A parlament elfogadta, halaszthatóvá váltak a bankhitelek

A járványügyi helyzetre való tekintettel a parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bankhitelek halasztásának kérvényezését legfeljebb 9 hónapra.

A törvényjavaslatot a 132 jelenlévő képviselőből 88 támogatta. Nem ment át azonban a Smer kiegészítő javaslata, mely szerint a bankok nem számolhattak volna fel kamatot a halasztás idejére.

A bankhitel halasztását az ügyfeleknek kell kérvényezniük egy egységes űrlap kitöltésével, melyet bankjukba kell, hogy eljuttassanak. A kérvény jóváhagyása gyakorlatilag automatikusnak kellene hogy legyen, de valószínűleg azok számára lesz csak zökkenőmentes, akik idáig időben, késedelem nélkül törlesztették a hiteleket.

Lízingszerződésed van? A koronavírus miatt kérheted a törlesztő részlet halasztását

Hírdetés

A bankok többsége már a törvény jóváhagyása előtt is lehetőséget kínált a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére/halasztására. A most jóváhagyatott törvény annak adja meg a keretet, hogy a most átmenetileg nem kifizetett törlesztőrészletek miatt senki se kerüljön adóslistára, ami befolyásolná egy új hitel felvételénél az ügyfél bonitását.

A bankok a halasztás ideje alatt nem számolnak fel külön kezelési költséget, vagy más díjat (a hitelre kötött biztosításon kívül), a kamatokat azonban ez alatt is felszámolják, az ügyfelek pedig a hitel normál lejárata után fizetik ki a halasztott tőkeösszeggel együtt.

Mivel a nem banki hitelintézetekre ugyanaz a törvény vonatkozik, mint a bankokra, így a nem banki hitelekre is vonatkozik a törlesztőrészlet halasztásának lehetősége.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »