A parlament elfogadta a válságkelező gazdasági és szociális intézkedések csomagját. Az egyik vitás pont végül kimaradt

A parlament elfogadta a válságkelező gazdasági és szociális intézkedések csomagját. Az egyik vitás pont végül kimaradt

A parlament mai ülésén elfogadta a munkatörvénykönyv módosítását. A jelenlévő 137 képviselőből 136 igennel szavazott. A változtatások a koronavírus-járvány miatti rendkívül helyzetre próbálnak megoldásokat nyújtani. Mi változik?

Az állam támogatja a munkáltatót azzal, hogy a kényszerből otthon maradt, de alkalmazásban tartott munkás bérének egy részét átvállalja.

Támogatást kap az a munkáltató vagy egyéni vállalkozó (SZČO) is, akinek bevétele a korlátozások bevezetése, a vevők és megrendelők elmaradása vagy az üzemterület bezárása miatt visszaesett.

Az alkalmazott kötelezheti az alkalmazottat otthonról végzett munkára, illetve, ha az technikailag megoldható, az alkalmazott kérheti az home office lehetőségét.

Matovič: Akinek bevételei legalább 40 százalékkal estek vissza, halaszthatják a járulékok befizetését

Az a munkáltató, aki kénytelen volt leállítani vagy korlátozni a termelést, a jelenlegi 100 százalék helyett az átlagkereset nyolcvan százalékát lesz köteles kifizetni az adott munkásnak – de ez az összeg nem lehet kisebb a minimálbérnél.

A munkanélküli segélyt nem csak fél évig kapják meg a jogosultak, hanem egészen a válsághelyzet végéig. Mindenkinek, akinek munkanélküli segélyezése a válság ideje alatt járna le (visszamenőleg március 11-től) automatikusan meghosszabbítják a segélyezést a krízis végéig. Szlovákiában az átlagos munkanélkülis segély nagysága 518 euró.

A parlament rábólintott egy módosítójavaslatra is, amely lehetővé teszi, hogy a válság ideje alatt lejáró szülői támogatás után a szülő kapjon gyermekgondozási támogatást is. Azoknak az anyáknak a helyzetén könnyítenének ezzel, akiknek lejár az szülő támogatás időszaka, de nem tudnak munkába állni, mert nem működnek az óvodák, nincs hol lehelyezniük a gyermeket.

Hírdetés

A szociális járulékokat a válság ideje alatt NEM lehet készpénzben befizetni a Szociális Biztosító fiókjaiban, helyette egyenes banki betéttel, utalással vagy csekken kell rendezni.

Koalíciós Tanács és konzervatív-liberális egyensúly – Mit lehet tudni most a koalíciós szerződés tartalmáról?

A törvény lehetővé teszi, hogy azok a nyugdíjasok, akik eddig postai úton kapták meg életjáradékukat, egy kiválasztott hozzátartozójuk számlájára is küldethetik nyugdíjukat.

A Szociális Biztosító ideiglenesen eltörölte a minimálisan 10 százalékos késedelmi kamat kivetését a járulékokat későn befizetők számára. A járvány ideje alatt 0 százalékos lesz a késedelmi kamat.

Hogy a Szociális Biztosító kezelni tudja a több százezer betegsegélyről, munkanélküli segélyről, gyermekgondozási segélyről, anyasági támogatásról szóló kérvényt, azokat elegendő lesz elektronikusan elküldeni, a kérvényt hivatalos elektronikus aláírás nélkül is elfogadják.

A munkatörvénykönyvbe bekerült, hogy nem lehet felmondani annak az alkalmazottnak, aki karanténban van, vagy a járvány miatt otthon kellett maradnia gyermekével gyermekgondozási segély keretében.

A munkáltatók ideiglenes megszabadulnak néhány bürokratikus nehézségtől, például  az új alkalmazott munkavédelmi iskolázásától.

Nem került bele a munkatörvénykönyvbe az a passzus, miszerint a munkáltató legfeljebb 400 óra ledolgozására kötelezheti a munkást 12 hónapon belül, az otthon töltött és megfizetett napokért cserébe. Az intézkedés eredeti formájában ezt a 400 órát nem sorolta volna a túlórák kategóriájába, így semmilyen bérkiegészítés nem vonatkozott volna rá. Ez a passzus azonban nem került be a ma elfogadott csomagba.

A parlamenten átment pénzügyminisztérium által kezdeményezett intézkedéscsomag is – ezt 141 képviselőből 141 támogatta. Eszerint:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »